El BOIB publica el decret turístic que permetrà ampliar l'alçada dels hotels

Els increments únicament es podran aplicar a la Platja de Palma.

Els increments únicament es podran aplicar a la Platja de Palma. | P. BOTA

| Palma |

El Butlletí Oficial de Balears (BOIB) publicà dissabte el Decret llei de mesures urgents per a les zones turístiques madures que contempla, entre d'altres, l'increment de l'edificabilitat en els hotels de quatre estrelles. També inclou l'addició d'un o dos pisos en els apartaments de tres alçades.

El decret, que va ser aprovat divendres pel Consell de Govern, servirà, segons explicà la portaveu de l'Executiu balear, Núria Riera, per desplegar les "actuacions més urgents per revitalitzar la Platja de Palma", així com la resta de zones madures que es puguin declarar posteriorment.

Concretament, les noves plantes que es permetrà construir hauran de tenir un màxim de vuit metres d'alçada. A més, en el cas que la millora suposi un increment de categoria a cinc estrelles, es podrà demanar un augment addicional del 10 % d'ocupació i d'edificabilitat, sempre que l'establiment hagi exhaurit el 20% en altura.

De moment, els increments únicament es podran aplicar a la Platja de Palma. No obstant això, també podrà ser executat en altres zones que, en un futur, siguin declarades madures pel Consell Insular corresponent, previ informe preceptiu i vinculant de l'Ajuntament afectat.

El Decret Llei, que consta de 15 articles, es divideix entre mesures per a la millora de zones turístiques madures i en iniciatives de caràcter turístic d'aplicació a tot Balears.

Plans de qualitat
Un altre aspecte destacat de la normativa és que s'obliga a establiments com hostals, pensions o habitatges turístics de vacances que presentin abans de final d'any un pla de qualitat que hauran d'executar en tres anys. Així mateix, aquests plans hauran de presentar-se en l'oferta de restauració i entreteniment.

També es dóna sis mesos a les diferents administracions perquè aprovin i desenvolupin plans i actuacions definides als articles 72 i 76 de la Llei de Turisme, com línies d'ajuts, inversions en la zona o beneficis fiscal. També es redueix de sis a tres anys el termini d'autoavaluació del qual disposen els hotels d'una i dues estrelles per complir els requisits de la seva categoria.

Així mateix, en declarar-se una zona turística madura, els projectes que es presentin per tal de fomentar la reconversió de la zona, seran declarats d'interès autonòmic.

Regularització de places
D'altra banda, s'amplia d'un a tres anys el termini per a la regularització de places turístiques no autoritzades. A més, es recupera la no necessitat de llicència d'activitat prèvia a la llicència d'obres de les actuacions previstes en la Disposició Addicional 4a i s'augmenta el període que tenen els Consells per iniciar la redacció dels Plans d'Intervenció D'Àmbit Turístic, que passa de sis a 18 mesos.

El Decret especifica també les condicions urbanístiques transitòries per als grans equipaments desestacionalitzadors i la seva possible oferta complementària, així com l'obligatorietat d'emetre un informe previ a la tramitació de la declaració d'interès general, prèvia audiència de l'Ajuntament corresponent.

Amb aquest nou decret també es deroga una llei de Platja de Palma que únicament permetia la construcció d'hotels de cinc estrelles. Ara es podran construir establiments de quatre i cinc estrelles.

+ VIST