"La imposició i la improvisació no són bones eines educatives"

Els pares del CEIP Pare Bartomeu Pou d'Algaida demanen al Govern que rectifiqui el TIL i cerqui el consens. Al CEIP Na Caragol d'Artà, l'assemblea de pares reclama e vot nul en la consulta no vinculant, tot rebutjant el Decret de Llengües

La Plataforma per l'Educació omplí fa uns dies amb aquests 'professors absents' la manacorina plaça de la Bassa com a protesta e

La Plataforma per l'Educació omplí fa uns dies amb aquests 'professors absents' la manacorina plaça de la Bassa com a protesta en contra del TIL. | Arxiu

| Palma |

Aquest dimarts és dia de plenari al Parlament balear, i un dels temes estrella que es tractaran a l'Hemicicle durant la jornada serà la política educativa del Govern, i molt especialment la irrupció del polèmic decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL), que duu unes setmanes revolucionant nombroses comunitats educatives d'arreu de les Illes.

Sorprèn veure com cada dia es produeixen pronunciaments de centres escolars i de representants de pares o docents que es mostren força crítics amb el document aprovat per via d'urgència per part de l'Executiu. Avui és el torn dels pares i mares del CEIP Pare Bartomeu Pou, a Algaida.

Les famílies del centre algaidí diuen valorar molt positivament el coneixement d'altres llengües, però en canvi afirmen que "la imposició i la improvisació no són bones eines educatives".

Igualment, "una eina que fins ara ha demostrat la seva eficàcia", com ho és segons el seu parer la immersió lingüística en català, queda desactivada, afectant la cohesió també a petita escala, com en el cas d'un municipi.

"Ens oposam al TIL perquè comença la casa per la teulada, perquè no volem que ensenyin anglès als nostres fills professors sense formació, i pensam que això pot fer més mal que bé".

La forma en la qual es començarà a aplicar el decret, als cursos de 1r, 3r i 5è de primària aquest setembre, tampoc no resulta la forma més adequada de fer-ho per als pares del Pare Bartomeu Pou, qui opinen que caldria establir-ho de forma progressiva des dels tres anys.

Vot nul

El CEIP Na Caragol d'Artà -que es féu famós per una denúncia de pares que reclamaven ensenyament en castellà per als seus fills- també han alçat la veu en les darreres hores per criticar el TIL. El motiu de les queixes, però, és sensiblement diferent a les expressades per altres centres.

A aquesta escola s'aplica un projecte educatiu distint al generalitzat -MEC British Council- i segons defensen a l'assemblea de pares, "aconsegueix que els infants cloguin l'ensenyament essent competents en les tres llengües".

"Estant tots els pares conformes amb l'actual model, la conselleria proposa ara canviar-lo per un forat negre precipitat que comença culpant de tots els mals la immersió". I continuen: "si el TIL no ofereix ni més recursos ni professionals altament qualificats ens duu al fracàs assegurat".

En aquest sentit, i aprofitant l'oportunitat de la consulta no vinculant que els ofereix la conselleria, l'assemblea de pares proposa als seus integrants fer un vot nul en l'esmentada consulta, que tindrà lloc demà dimecres, 12 de juny, com a forma de "rebuig frontal al TIL".

+ VIST