El Govern aprovarà demà en Consell de Govern el Decret llei que regularà la mobilitat temporal dins de la pròpia Administració de la Comunitat Autònoma i que a efectes pràctics permetrà cobrir amb funcionaris aquelles vacants que deixin els interins o altres funcionaris en el pròxim concurs de trasllats. Això vol dir que si fins ara un interí havia de deixar la seva plaça perquè la guanyava un funcionari de carrera, però tot d'una passava al borsí i se'l tornava a cridar perquè a una altra Conselleria havia quedat una vacant, això ja no serà així. La vacant que haurà deixat un funcionari de carrera que marxa en comissió de serveis podrà ser ocupada per un altre funcionari gràcies al Decret llei de mobilitat.
La Consellera d'Administracions Públiques, Núria Riera, que presentà ahir el Decret llei, negà que el Govern vulgui acomiadar interins, "el Decret no servirà per ocupar llocs ja ocupats per altres persones. No té res a veure". Però el cert és que la pròpia Riera publicava al seu Twitter fa uns dies la següent frase: "Los interinos que salten en el concurso de traslados volverán a su puesto de trabajo en Administración si son funcionarios, o a su bolsín". Però actualment tal i com aprovà el Govern en un un anterior Decret, a conseqüència del dèficit de l'Administració quedava interrompuda la contractació d'interins, així com la possibilitat de fer hores extres, entre d'altres.
Els sindicats de la mesa de Funció Pública, STEI-i, USO, UGT, CSI-F i CCOO es mostren convençuts que a partir d'ara el text permetrà no contractar els interins que cessaran amb el concurs de trasllats i cobrir les places amb funcionaris de carrera que deixaran descoberts llocs que quedaran sense cobrir.
Miquel Gelabert de l'STEI-i quantifica en "300 interins" els que podrien deixar de treballar als Serveis Generals de l'Administració balear. Al concurs de trasllats surten més de 800 places per cobrir, 550 de les quals estan ocupades a dia d'avui per personal interí.
Riera defensà que "l'objectiu d'aquesta norma és garantir una correcta prestació dels serveis públics amb el personal suficient en totes les àrees de l'Administració, sense augmentar la despesa". La mobilitat s'aplicarà als funcionaris de Serveis Generals i no al personal estatutari (sanitari) ni personal docent.
Si es dóna el cas que, en la necessitat d'algun canvi, cap funcionari s'ofereix voluntari i s'ha de procedir a una comissió de serveis o a una atribució temporal de funcions forçosa, aquestes persones seran incentivades professionalment amb punts d'antiguetat en futurs concursos.
L'atribució temporal de funcions s'ha dut a terme des del 2010, però sense cap tipus de regulació, segons Riera i des d'aleshores 163 funcionaris s'han trobat en aquesta situació. Per tant, donat els poquíssims casos que s'han produït fins a dia d'avui, els sindicats no es creuen que es faci aquest Decret només per incentivar la mobilitat laboral que només ha afectat a 163 funcionaris en tres anys, sinó per poder acomiadar interins.
Riera explicà que el Decret s'ha negociat amb els sindicats i "no entenc perquè aquests no hi estan d'acord, perquè l'hem passat per la mesa corresponent i ens hem reunit amb ells". Tal i com negà el secretari d'Administracions Públiques de l'STEI-i, Miquel Gelabert, "no hi hagut cap mesa de negociació i el dia abans que el volien portar la primera vegada a Consell de Govern ens informarem del Decret".
Unitat de suport
Es crea també una unitat de suport, la funció de la qual serà estar sempre donant suport a àrees on es detecti la necessitat de reforçar el personal. Aquesta nova unitat estarà formada per més de quatre funcionaris que s'hauran ofert voluntàriament i també rebran incentius professionals.