El Círculo no se'n perd una. La fundació presidida per Jorge Campos ha reaccionat aquest dijous a la voluntat del PP valencià de separar via petició a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) el dialecte que es parla a aquell territori del tronc comú de la llengua catalana, i aprofitar per a constituir la seva parla com un nou idioma, tot passant per alt l'opinió de la comunitat científica mundial.
En relació a això, el Círculo Balear ha manifestat avui que "si el valencià és definit com una llengua, el balear també".
Per això han sol·licitat al grup parlamentari popular del Parlament que segueixi l'exemple dels seus companys de partit de les Corts Valencianes i instin el Govern a dirigir-se a la RAE perquè en la pròxima edició del diccionari "es reconegui el mallorquí, menorquí i eivissenc com a modalitats de la llengua balear que es parla a les Illes Balears".
"Si el valencià o l'aragonès tenen consideració de llengua per quina raó el balear no pot tenir-la?", es pregunta l'entitat castellanista.
Segons defensa l'organització, els arguments proposats pels populars valencians són del tot aplicables a Balears. "No existeix cap impediment legal perquè el govern balear sol·liciti a la RAE que es defineixi la llengua dels mallorquins, menorquins i eivissencs com sempre l'han anomenat, i se li proporcioni la mateixa categoria que el valencià, el català o l'aragonès".
Per a ells, no és cap inconvenient que l'Estatut d'Autonomia de les Illes defineixi les modalitats lingüístiques de Balears com a variants del català, perquè segons el seu criteri, "la denominació de català a la llengua vernacla de l'Arxipèlag es va produir per decisions polítiques sobre la base de les reivindicacions d'institucions acadèmiques catalanes, generosament subvencionades amb doblers públics, amb una clara intencionalitat pancatalanista"
"La majoria de la societat balear agrairà una defensa de la identitat cultural pròpia enfront del pancatalanismo", conclou.