Segueix-nos F Y T R
si a la nostra llengua

La Llei de símbols és anticonstitucional per al Consell Consultiu

L'IES Politècnic amb el llaç quadribarrat.

| Palma |

El Consell Consultiu considera anticonstitucional l'Avantprojecte de Llei sobre l'ús dels símbols institucionals de les Balears. Concretament, al Dictamen emès per la institució consideren que "no s'ajusta a dret" en l'apartat 3 de l'article 4, que regula la utilització o col·locació de símbols, a l'estimar que "atempta contra la llibertat d'expressió, protegida per l'article 20 de la Constitució Espanyola".

Així, aquest òrgan ha aprovat un dictamen, que no és vinculant i que compta amb un vot particular, subscrit per cinc consellers del Consell Consultiu, de manera que aquest organisme critica l'Avantprojecte en el fet que estableix que "la utilització o col·locació de qualsevol altre símbol diferent dels descrits en els punts anteriors només es permet si és autoritzat prèviament per la conselleria competent".

Per al Consell Consultiu, aquest article de la normativa aprovada pel Govern Bauzá "atempta contra el dret a la llibertat d'expressió, que amb rang de dret fonamental, reconeix i protegeix l'article 20.1 de la Constitució, dret que no pot restringir-se mitjançant cap tipus de censura prèvia". L'informe estima que "no resulta legítim ni admissible el règim al·ludit d'autorització prèvia de la conselleria competent, previst en l'Avantprojecte".

El dictamen proposa una redacció alternativa al text de l'article 4.3, de manera que estableixi que "queden expressament prohibits aquells símbols que impliquin vulneració dels drets i valors constitucionals o lesionin drets fonamentals".Sobre el règim sancionador que preveu la norma, la institució que presideix Rafel Perera considera que pateix "imprecisió i indefinició per tal de determinar a quina conselleria competeix l'exercici d'aquesta potestat".

El vot particular
No obstant això, el vot particular, signat per cinc consellers del Consell Consultiu, discrepen també amb aquest text alternatiu, en considerar que el dictamen hauria de ser "totalment desfavorable a l'Avantprojecte de Llei". Per a això, argumenten que s'ha de partir del concepte de símbol, que "permet una indeterminació de representacions, conductes o actuacions".

Així, el vot particular rebutja "íntegrament" l'apartat 3 de l'article 4 i també critica la redacció alternativa contemplada en el dictamen aprovat, perquè, al seu parer, "contravé a la llibertat d'expressió". "També entenem que aquesta única consideració és insuficient, perquè aquesta alternativa tampoc és ajustada a dret en la mesura que es refereix a uns símbols que no es concreten, ni tampoc s'especifica qui o com s'haurien de determinar, encara més quan l'incompliment de les obligacions previstes en la Llei, és a dir, la utilització de símbols prohibits o no permesos, va acompanyada d'un règim sancionador i la tipificació de noves infraccions", assenyalen els cinc membres del Consell Consultiu que han subscrit el vot particular.

Una llei per censurar
Cal recordar que l'executiu de José Ramón Bauzá va decidir posar en marxa la Llei de símbols arran del moviment de defensà del català "Enllaçats per la llengua", que sorgí als centres educatius el gener del 2012. La resposta de la comunitat educativa a les agressions lingüístiques del Govern es deixà sentí amb l'aparició de llaços quadribarrats a les façanes dels centres. La resposta en aquell moment del Govern va ser demanar als centres que els retiressin, si bé la majoria no va fer cas de les instruccions de la Conselleria d'Educació. Mesos i mesos de polèmica que finalment acabaren el juny del 2012 amb la dimissió o destitució, mai se sabrà la veritat, de la directora general de Planificació, Centre i Infraestructures, Maria Mercedes Celeste. I paral·lelament, el Govern anuncià que estava preparant una Llei de símbols.

+ VIST