El Govern Bauzá estudiarà modificar la Llei de símbols per no redactar normes "amb indicis anticonstitucionals"

PALMA - FACHADA DEL CONSOLAT DE LA MAR.

El Govern assegura que estudiarà modificar el projecte normatiu. | Arxiu

| Palma |

El Govern Bauzá ha assegurat que estudiarà el dictamen del Consell Consultiu que estableix que un apartat de l'Avantprojecte de Llei sobre l'ús dels símbols institucionals de les Balears "atempta" contra la Constitució perquè, segons ha dit, "no pretenen redactar normes que transmetin indicis d'anticonstitucionalitat".

Antonio Gómez, vicepresident de l'Executiu, ha explicat que el Govern encara no han rebut el dictamen, però que han pogut accedir a ell mitjançant la pàgina web de la institució. Per aquesta raó, el vicepresident ha avançat, que els Serveis Jurídics de la Comunitat, inclosa l'Advocacia, ho estudiarà i analitzarà per veure "com es recullen les recomanacions o veure quines altres línies es poden seguir".

El també conseller de Presidència ha assegurat que el Govern està tramitant aquesta Llei perquè és "una matèria no regulada" i que "pretén que els serveis públics arribin als ciutadans amb total imparcialitat" i que en els espais públics no es puguin realitzar "manifestacions de caràcter ideològic o polític".

En aquest sentit, Gómez ha volgut expressar un "exemple il·lustratiu": "Jo, vicepresident, consider que no he d'usar la façana de la Vicepresidència per expressar manifestacions ideològiques ni personals". Segons ha dit, la façana de la Conselleria és pública, i de tots els ciutadans, i encara que "l'estigui gestionant en aquests moments, no tenc dret a fer manifestacions personals ni polítiques en aquest espai".

Així, Gómez ha explicat que "no es tracta d'impedir la llibertat expressió" sinó que la normativa cerca que "aquesta llibertat es desenvolupi en espais que no tinguin una connotació política". En aquest sentit, ha asseverat que en els centres de salut, les persones han de rebre atenció "lliure de manifestacions ideològiques o polítiques" i que en els centres educatius també s'han d'evitar aquest tipus de pràctiques perquè "no hi hagi influències en el lliure desenvolupament de la personalitat dels infants".

Es pot destacar que el Consell Consultiu va emetre divendres un dictamen en què considera que l'Avantprojecte "no s'ajusta a dret" en l'apartat 3 de l'article 4, que regula la utilització o col·locació de símbols, en estimar que "atempta contra la llibertat d'expressió", protegida per l'article 20 de la Constitució Espanyola.

L'oposició, en contra
Després del dictamen del Consultiu, els partits i grups de l'oposició han demanat al Govern que rectifiqui. El PSIB ha reclamat la retirada d'aquesta normativa ja que, segons explicà Lluís Maicas, portaveu en matèria d'Educació dels socialistes, no es pot establir "una censura prèvia" i prohibir així que "la gent manifesti les seves idees i sentiments de manera indiscriminada".

Des de MÉS també reclamen a Bauzá, que retiri aquest Avantprojecte de Llei de "manera immediata", en contenir aspectes "anticonstitucionals". Finalment, EU també reclama la retirada de la llei de símbols per considerar que "no es poden vulnerar drets bàsics simplement perquè al Govern li molesten les crítiques".

+ VIST