20.000 residents a Balears no tenen atenció sanitària garantida

Aquesta és la xifra que estima Metges del Món

Acció reivindicativa a l'Hospital de Son Espases a favor de la sanitat pública. | M.A.CA

|

Metges del Món- Illes Balears ha denunciat que entre «15.000 i 20.0000» persones no tenen una atenció mèdica normalitzada a un any de l'entrada en vigor de la reforma sanitària, pel que ha demanat la derogació de la mateixa, en ser «injusta, ineficaç, perillosa i èticament injustificable».

Metges del Món ha fet balanç de l'any de la posada en marxa del Reial decret 16/2012, que va deixar sense targeta sanitària a immigrants en situació irregular i que ha suposat, segons l'ONG, «un canvi de model sanitari», en passar de ser «universal i gratuït» a estar «vinculada a la condició d'assegurat».

El vicepresident de Metges del Món Illes Balears, Miguel Reyero, ha afirmat en roda de premsa que durant aquest any l'atenció sanitària a un important grup de persones afectades «ha estat deficient» i en molts casos «inexistent».

L'organització ha documentat uns 240 casos a l'arxipèlag de persones amb malalties cròniques greus, com epilèpsia, diabetis, cardiopatia o malalties respiratòries, que no compten amb una atenció bàsica garantida, el que pot posar en «perill la seva salut i la seva vida».

Metges del Món ha sol·licitat al Govern balear que adopti la pràctica d'altres comunitats autònomes, com Galícia, Castella Lleó, Andalusia o Navarra, que mantenen l'atenció sanitària universal i gratuïta per a tota la ciutadania.

Segons aquesta entitat, a les illes s'ofereix «una via irregular i fràgil» per a l'atenció sanitària al col·lectiu d'immigrants sense targeta, que consisteix en què les ONG presenten casos aïllats de gravetat rellevant per valorar la seva atenció.

En aquest sentit, Reyero ha destacat que quan aquests casos són donats a conèixer a l'Administració se'ls dóna una atenció immediata i preferent, però adverteix que els que es denuncien no són tots els que existeixen.

Segons aquesta entitat, en aquest any, fins i tot en els quals casos en què la llei garantia l'atenció, com per a menors, embarassades i urgències, s'han produït situacions que vulneraven la norma, a través de l'exigència d'un compromís de pagament per un servei que ha de ser gratuït.

Una situació que es va regularitzar, ha explicat Reyero, després denunciar-la i, especialment, després de la mort d'Alpha Pam, el jove senegalès sense targeta sanitària que va morir per una tuberculosi no diagnosticada.

El cas Alpha Pam
Davant d'aquest cas, l'ONG ha estat clara: la seva mort «va ser una conseqüència de les directrius erràtiques, corroborades com a tals pels treballadors dels serveis d'admissió i facturació dels centres sanitaris».

«El punt d'inflexió va ser la mort d'Alpha Pam, però potser hi ha hagut altres Alpha Pam», ha destacat Reyero, que ha qüestionat que en aquest cas l'Administració hagués pretès fer creure que «era un cas puntual», quan ja havia denunciat que s'estaven emetent factures per rebre atenció en urgències.

L'ONG ha denunciat també que, tot i que l'Administració balear ha reconegut aquesta facturació a l'oferir la devolució, actualment s'informa de forma deficient sobre els drets assistencials per a les persones sense targeta sanitària.

Per aquesta raó, Reyero ha demanat a les persones afectades per la reforma que s'informin, «que no acceptin un no per resposta», que davant qualsevol dubte o mínim símptoma acudeixin a urgències i una ONG.

Casos com l'eliminació de persones que s'han quedat sense targeta sanitària de les llistes d'espera-uns 20 dels quals Metges del Món Balears té constància-ha estat una altra de les situacions que s'han trobat durant aquest any de vigència de la reforma sanitària.

Reyero ha insistit que la reforma no ha suposat un estalvi per al sistema, ja que la despesa del col·lectiu exclòs amb la reforma de l'atenció sanitària normalitzada és mínim comparat amb el cost d'Urgències.

A més, Metges del Món ha impulsat la creació d'un Observatori pel Dret a l'Assistència Sanitària (ODAS) «que permeti una vigilància efectiva i aporti dades estadístiques» sobre les conseqüències de la rforma sanitària a la població resident a les Illes.

L'ONG ha organitzat un seguit d'actes dins la campanya «Un any sense sanitat universal», pel que el divendres 30 agost muntarà una carpa d'emergència sanitària a Plaça d'Espanya, el diumenge 1 de setembre es desenvoluparà l'acte «Àfrica i Mallorca recordant Alpha Pam. Mai més »a Ses Voltes, i el 4 de setembre es projectarà el documental «Com guanyem, quan vam perdre» en Cinema Ciutat.

+ VIST