Segueix-nos F Y T R
#16S: vaga indefinida a l'educació

Tot a punt per a un dia "històric"

La gran manifestació contra la imposició i a favor de l'educació començarà a caminar a totes les Illes a les 18 hores

Aquest és el recorregut de la manifestació de Palma. | R.D.

| Palma |

Avui horabaixa a les 18 hores un clam multitudinari sota el lema “Contra la imposició defensem l’Educació” prendrà les principals ciutats de les Illes a favor de l'ensenyament públic i en contra de les polítiques educatives del Govern de José Ramón Bauzá.

Malgrat que a alguns llocs de l'Arxipèlag el dia s'ha aixecat amb niguls, la pluja, en cas d'arribar, no es preveu que sigui tan forta com per a fer naufragar les mobilitzacions, rere les quals hi ha moltes persones compromeses amb la lluita dels docents. L'indret on el dia estarà més estirat és a les Pitiüses, i allà la possibilitat de precipitacions és més aviat baixa. De fet l'Aemet preveu el predomini del cel poc ennuvolat durant l'horabaixa. 

L'èxit de la diada reivindicativa sembla assegurat, malgrat que això haurà de ser confirmat per l'expressió del carrer. El cert és que els convocants ja han valorat com un èxit històric la vaga que han protagonitzat la majoria de docents de les Illes per segona setmana consecutiva. Molts dubtaven del recorregut de l'aturada d'aquest col·lectiu, que finalment ha demostrat l'empenta i els suports suficients com per a dir 'prou' i arribar a les últimes conseqüències.

Suport
Així mateix, les mostres de suport 'externes' als ensenyants han superat d'enfora les previsions més optimistes. Externes pel que fa als altres sectors de la societat balear, que han entès la seva situació i han establit una certa empatia amb la causa. I externs pel que fa al lloc de procedència de les milers de mostres de solidaritat que han permès passar en deu dies dels 200.000 euros recollits a la caixa de resistència.

Però encara no és l'hora dels agraïments, i primer cal confirmar l'històric del dia que tots els balears viurem avui, bastit sobre un rerefons de compromís dels docents amb la seva tasca professional. En primer lloc, per a arribar als punts en els quals comença la diada reivindicativa s'han difós en les hores precedents alguns consells útils que cal tenir presents. En el cas de Mallorca, per exemple, convé no refiar-se en excés del transport ferroviari.

La possibilitat que no bastin per a tots els vagons disponibles fa que el millor sigui accedir a la capital balear amb molta antelació, i en aquest cas, sembla que l'opció més segura passa pel transport privat, o bé pels autocars que diverses organitzacions han anat coordinant a cada indret. La part negativa és que la gran majoria d'aquestes places ja estan adjudicades. També hi ha confirmada la presència de nombroses personalitat de l'àmbit de la societat i la política de dins i fora de les illes. Entre aquests, Alfred Bosch i Joan Tardà, diputats d'Esquerra a Madrid.

Un dia 'històric'
Tot fa pensar que la concentració d'avui serà de les més massives, si no la que més, entre les que s'han viscut en els últims anys a les Illes. Lluny queda aquella de 1977 que aplegà a Palma més de 30.000 persones a favor de l'autogovern.

No se sap si s'assoliran les devers 130.000 persones que sortiren al carrer l'endemà dels atacs als trens de Madrid l'11 de març de 2004, però sí es vol acostar als resultats de les concentracions a favor de la llengua i la vuitena vaga general de la democràcia, ambdues el 2012. En aquesta ocasió, devers 50.000 ciutadans s'expressaren al carrer.

Itineraris per Illes

Palma. Plaça Espanya, Avingudes, Passeig Mallorca, Jaume III, Passeig d’Es Born i plaça de la Reina.

Maó. IES Joan Ramis, Sant Esteve, J.M. Quadrado, Ses Moreres, Costa de Sa Plaça, Portal de la Mar, plaça del Carme, plaça Príncep, plaça de la Miranda.

Eivissa. Vara de Rey, Bartolomé Roselló, Isidoro Macabich i Parc de la Pau 

Sant Francesc. Plaça de la Constitució, Jaume I, plaça del Rei, Berenguer Renard, Isidor Macabich i plaça Constitució.

+ VIST