Els docents faran vaga en dies assenyalats

L'Assemblea preveu engegar una campanya de desobediència al TIL reivindicant el dret dels docents a ensenyar en català i amb l'objectiu de derogar el decret que implanta el trilingüisme

Els assistents a l'assemblea de docents amb les obres cedides per Pep Roig. | Guillem Mas

| Palma |

L'Assemblea de Decents ha decidit, durant una assemblea celebrada a Petra, dur endavant jornades de vaga “en dies assenyalats”, sense descartar qualsevol altra possibilitat en el futur. Les assembles de la resta d'illes també s'han sumat a la proposta.

L'Assemblea ha decidit convocar una nova reunió per al dia 8 de novembre, data en què es reuneix l'assemblea de batles de l'illa, per tractar del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) i algunes de les altres reivindicacions dels docents.

Mestres i docents també han acordat treballar per fer extensius aquests dies de vaga puntual a la resta de l'Estat quan tinguin a veure amb el procés d'aprovació de la LOMQE. A tal efecte, es transmetrà el missatge dels professionals illencs als docents de la resta de l'Estat.

Durant la reunió també s'han destacat els primers resultats de la campanya de no aprovació de les Programacions Generals Anuals (PGA), document de referència per al funcionament dels centres, per part dels claustres i els consells escolars. Segons els docents, a Mallorca una trentena de centres no han aprovat el document per mor del fet que aquestes inclouen els projectes TIL.

Els docents afirmen que “degut a la vaga, els processos d'elaboració de les PGA a molts de centres s'han endarrerit i s'espera que aviat hi hagi més centres que qüestionin aquests documents, qüestionament que s'ha d'entendre com un rebuig a la imposició del TIL i un toc d'atenció a les polítiques educatives de la Conselleria d'Educació”.

Desobediència al TIL
Un altre punt tractat durant la reunió ha estat la concreció de l'inici d'una campanya de desobediència al TIL. Mestres i professors recordaren que l'objectiu “és la derogació” del decret perquè “representa un atac a la qualitat de l'ensenyament i a la llengua i que per això mateix s'ha de resistir a qualsevol exigència en la seva aplicació”. Aquesta campanya que mirarà d'implicar al professorat a títol individual, partirà d'un manifest basat en “el dret” dels docents “a ensenyar en català”. El manifest es publicarà durant els pròxims dies.

+ Vist