Segueix-nos F Y T R
Llengua

El Círculo 'ven' llibertat lingüística a Eivissa

| Eivissa |

L'entitat ultra Círculo Balear desembarca a Eivissa. Testimonis pitiüsos descriuen com a les portes d’algun institut d’ensenyament públic de l'Illa s’han estat repartint fulls suposadament informatius, signats per la fundació que presideix Jorge Campos.

L'Assemblea Alternativa d'Eivissa, Sa Bassetja, critica aquesta acció en la qual es fan una sèrie de qüestions a les famílies, algunes de les quals semblen més aviat preguntes retòriques, per tractar de donar suport a arguments que habitualment usa l'entitat espanyolista en la seva promoció del monolingüisme castellà.

Entre aquests punts constaten que els centres escolars estan obligats a enviar les circulars i altres notes de comunicació en les dues llengües oficials de les Illes. També que els "organismes internacionals, entre ells la UNESCO, recomanen que els nins siguin escolaritzats en la llengua materna durant el primer ensenyament". «Està vostè a favor de la llibertat?», sentencia al final, abans de recomanar als pares i mares que “reclamin els seus drets” i “exigeixin llibertat”.

Des del col·lectiu compromès amb la construcció de la Unitat Popular a Eivissa retreuen al Círculo que fa dos anys que la Conselleria d’Educació demana a les famílies que inicien l’escolarització dels seus fills en quina llengua volen que ho facin. El resultat, també a les Pitiüses, és que la immensa majoria escull la llengua catalana.

Això, segons la seva visió, és només un exemple de la maniobra que pretén el document. «Mentre fa una crida a la llibertat, aquesta llibertat no la tendran les persones de les Illes que no coneixen més d’una llengua. La llibertat comença en poder escollir entre diferents possibilitats conegudes», afirma.

«Amb aquesta gent, que no té altre propòsit que arraconar la nostra llengua i cultura, no hi hem de discutir cap tema tècnic. L’escola catalana ha de ser el que el poble català i la comunitat educativa vulguin que sigui. Ningú de fora i amb les eines il·legítimes que els ofereix el règim espanyol està legitimat per discutir ni una coma del què el poble decideix».

+ VIST