Segueix-nos F Y T R

La piscina de Pedro J. Ramírez és d'ús públic, segons el Tribunal Suprem

Amb aquesta decisió judicial ja no hi ha raons per controlar la seguretat dels accessos, ja que aquests hauran de ser públics i oberts. | C. VIERA / J. MOREY

| Palma |

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem ha confirmat la decisió de l'Audiència Nacional que estableix que la piscina que posseeix el periodista Pedro J. Ramírez a la Costa dels Pins, envaeix terrenys de domini públic, pel que haurà d'obrir-la al públic.

En dues sentències, l'alt tribunal considera que en estar aquest equipament en domini públic, Ramírez no té cap dret sobre la piscina i, a més, anul·la l'ordre ministerial de l'any 2005 que li atorgava un termini de tres mesos per a presentar un projecte d'ús públic d'aquesta instal·lació.

La concessió que va atorgar el 2001 el llavors ministre Jaume Matas (PP) establia que la piscina, construïda en la dècada dels anys 70 sobre la mar, havia de ser  «d'ús general, públic i gratuït». El 2003, Jaume Sastre i Josep Palou, del Lobby per la Independència, van intentar utilitzar-la sense èxit. Es va originar llavors un encreuament de recursos, demandes i querelles que encara és viu als tribunals.

Ramírez proposà al Ministeri que ell utilitzaria la piscina de manera exclusiva els mesos d'estiu, i la resta de l'any la posaria a disposició dels escolars de Son Servera. El Lobby, per contra, va sostenir que la llei de Costes prohibia atorgar concessions d'aquest tipus i, a més Ramírez no havia presentat el projecte per a l'ús públic fins que va ser denunciat.

L'exministra socialista Cristina Narbona va reconèixer que aquesta piscina era un cas «singular», perquè el Ministeri no havia tramitat concessions similars des de l'entrada en vigor de la Llei de Costes de 1988. No obstant això, l'advocacia de l'Estat es va alinear amb les tesis de Ramírez. En l'actualitat, Ramírez i la seva família segueixen fent ús exclusiu de la piscina. L'any passat el periodista va ser fotografiat nedant-hi al costat de l'empresari Robert Murdoch i la seva exdona, Wendy Deng.

La piscina de la família Marañón, situada a pocs metres de la de Ramírez i també construïda damunt de la mar en dates similars, va ser esbucada per la Demarcació de Costes el febrer de 2010 per la seva situació il·legal.

+ VIST