Llengua

Fundació Jaume III: "volem substituir el català estàndard pel mallorquí o el balear, això està per decidir"

Els membres del patronat, d'esquerra a dreta: Gabriel Lesenne (vocal); Pep Llorenç (vocal); Gabriel Barceló (tresorer); Andreu Rosselló (secretari); Josep Zaforteza (president); Joan Font (vicepresident); Sebastià J. Muñoz-Maldonado (vocal); Rafel Company (vocal) i Xavier Pericay (vocal). | Joan Torres

|

El vicepresident de la Fundació Jaume III, Joan Font, ha explicat que “volem substituir el català estàndard pel malloquí o el balear, això està per decidir”. Així ho ha defensat aquest dilluns Font, durant la presentació de la Fundació que s'ha fet al Club Nàutic de Palma. Font ha explicat que caldrà decidir com es denominarà el nou model que volem que substitueixi el català estàndard que es xerra a Mallorca.

El vicepresident d'aquesta entitat que vol defensar el mallorquí de tota la vida, enfront de les imposicions catalanistes que es porten patint a les Illes els últims anys, ha explicat que “en un any tindrem un model de mallorquí” i això es materialitzarà en un llibre d'estil que s'encarregarà de redactar el filòleg, Xavier Pericay, de “reconegut prestigi a tot l'Estat”.

Font ha defensat que encara hi ha “marge de maniobra perquè amb el que estableix el IEC (Institut d'Estudis Catalans)” es puguin respectar les modalitats balears que actualment, a parer seu, “no es respecten per desconeixement”. Segons el vicepresident “el català estàndard és un poc castrador i cal anar més enllà”.

A part del llibre d'estil, la Fundació començarà a elaborar ben aviat un informe sobre les adaptacions a les modalitats insulars dels llibres de text. El seu objectiu és fer una anàlisi de les adaptacions a les diferents modalitats i en cas que aquestes no es produeixin, aportar solucions perquè això canvii. A curt termini també es volen presentar mocions als ajuntaments, als consells i al Parlament per tal de què aquests organismes reconeguin les modalitats balears, tot i ja estar recollides de facto a l'Estatut d'Autonomia.

Conflicte educatiu
El vicepresident de Jaume III ha explicat que “la Fundació no entra en la guerra del TIL (Decret de tractament integrat de llengües)” i ha assenyalat que actualment no hi ha cap partit polític que estigui defensant el que nosaltres volem que es reconegui, "el mallorquí".

Font també ha tingut paraules per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i per l'Obra Cultural Balear (OCB). De la UIB ha assegurat que “s'ha apropiat de competències que no li pertanyen, com opinar sobre el TIL” i és per això que ha advertit que “el Govern el dia que vulgui li pot passar les competències consultives a l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB)”. Ara bé, Font ha recordat que a la UIB, també hi ha professors com Jaume Corbera, “que s'ha mostrat sensible a les modalitats insulars”. Sobre l'OCB el vicepresident ha assegurat sentir-se, “disgustat”, perquè s'ha convertit en “l'Obra Cultural Catalana”.

De forma paral·lela a les seves iniciatives, la Fundació es reunirà amb el Govern, sindicats i diferents agents socials per tal de cercar la seva complicitat.

La immersió, una exageració
El president de la Fundació, Josep Zaforteza, ha defensat que “la immersió que venim patint ha arribat a exageracions que no podem patir més”. I ha afegit que “és necessari no consentir més aquests disbarats i començar a actuar”.

Zafortesa ha criticat també que “els doblers que s'han repartit en subvencions per governs, consells i ajuntaments han regat la immersió lingüística”. El també advocat ha afirmat que “el domini catalanista comença sent idiomàtic i vol acabar sent polític”.

La Fundació, que no rep subvencions i funcionarà amb fons privats, comptarà per exemple, amb el suport de la Fundació Barceló que els hi cedirà la seva seu perquè l'entitat pugui reunir-se. Una seixantena de persones, amb una mitjana d'edat de 70 anys, han assistit a aquest primer acte públic de l'entitat.

Relacionat
+ VIST