Segueix-nos F Y T R

El 9 de novembre de 2014, consulta sobre el futur de Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas amb els líders d'ERC, Oriol Junqueras (5ºd) i Marta Rovira (2ºd);Joan Herrera d'ICV (4ºi); Joan Mena d'EUIA,(d), David Fernández de la CUP (3ºd); la vicepresidenta, Joana Ortega (4ºi); el portaveu al Parlament, Jordi Turull (3ºi); el conseller d'Interior, Ramon Espadaler(2ºi); i el portaveu de Presidència, Francesc Homs(i), durant la roda de premsa al Palau de la Generalitat. | ALEJANDRO GARC

|

Ja hi ha data. Els catalans decidiran el futur de Catalunya el 9 de novembre de 2014 amb una consulta. Tal com ha informat en roda de premsa el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, acompanyat per dirigents de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

La pregunta a què hauran de respondre els catalans serà "Vol que Catalunya sigui un estat?". Si la resposta és "sí", aleshores caldrà que els ciutadans responguin a una segona qüestió, "Vol que sigui un estat independent?".

En una cimera gairebé secreta que ha transcendit passades unes hores des del seu inici, el president Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras i el coordinador general d'ICV, Joan Herrera, s'han reunit al Palau de la Generalitat des de passades les 11 del matí per negociar els termes del referèndum sobiranista a Catalunya. Al costat dels esmentats dirigents també han acudit a la trobada el líder d'EUiA, Joan Mena, així com els diputats de la CUP, David Fernàndez i Quim Arrufat.

La data escollida per l'executiu català coincideix amb la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989, que separava l'Alemanya Occidental i l'Alemanya Oriental des del 1961.

Representar la majoria
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha comparegut davant els periodistes rere l'anunci, i ha reconegut que la pregunta consensuada sobre la consulta no és la que hagués volgut el seu partit, però ha assenyalat que és la qur representa i recull «les sensibilitats de la majoria de la societat catalana».

En roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, el cap republicà ha assegurat que l'acord sobre la consulta era «imprescindible», encara que ha reconegut que no volien que fos tan llarga però si que preguntés per la independència de Catalunya.

Així mateix, el president d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha assegurat que la coalició ecosocialista votarà 'sí' a la primera part de la pregunta, mentre que sobre la segona que qüestiona obertament sobre la independència, es posicionaran segons quina sigui la resposta de l'Estat.

Modificació?
D'altra banda, el diputat de les CUP, Quim Arrufat, celebra que s'hagi obert el compte enrere cap a la consulta d'autodeterminació, però ha obert la porta a la possibilitat de modificar-la abans de la seva celebració. Arrufat ha explicat que la millor pregunta per la seva formació seria "independència 'sí' o 'no'", i ha recordat que el referèndum sobre la independència d'Escòcia va tenir inicialment diverses opcions.

Arrufat ha celebrat a més que s'obri amb l'Estat «el conflicte democràtic sobre el dret a poder votar», i ha explicat que ara toca consultar a la societat sobre si considera que la pregunta pactada entre els partits és adequada, i dilucidar si encalla o desencalla el procés.

Relacionat
+ VIST