Segueix-nos F Y T R

La manifestació del 30D, un clam a favor de l'autodeterminació dels Països Catalans

Roda de premsa de presentació de la Diada de Mallorca. | Pere Bota

|

La manifestació de la Diada de Mallorca porta enguany per lema, "Els Països Catalans decidim: AUTODETERMINACIÓ!". La mobilització es durà a terme el pròxim dilluns 30 de desembre i sortirà a les 18 hores, del passeig del Born de Palma en direcció plaça dels Patins, on el poeta Biel Mesquida llegirà un manifest.

Per acabar, a la mateixa Plaça dels Patins, hi haurà un concert on actuaran Pep Suasi i Barrumbada, a més d’una ballada popular. La Plataforma convoca a la manifestació reivindicativa a tots els mallorquins i mallorquines, nascuts o no a l'illa.

La Plataforma 31D és la convocant d'aquesta manifestació que l'any passat aplegà unes 7.000 persones. La Plataforma 31D està formada per l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Esquerra Republicana, Grup Blanquerna, IniciativaVerds, JEN-PSM, JERC, PSM-ENTESA, STEI-Intersindical i Ateneu Pere Mascaró.

Festa ininterrompuda des del segle XIII
Fa més de 30 anys que els mallorquins es manifesten, amb motiu del 31 de Desembre, com una fita més en la reivindicació de la plenitud dels seus drets nacionals. Els ciutadans continuen sortint al carrer per reafirmar el què són i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l'autodeterminació.

En cada edició ha estat més la gent que surt al carrer per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l'Estat espanyol i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del país.

Enguany, ja fa 784 anys de l'entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que se celebra la Festa de l'Estendard, la festa cívica més antiga d'Europa, que recorda els orígens dels mallorquins com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i que serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres.

La festa s'ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l'època històrica, s'ha mantingut sempre com el recordatori de les arrels col·lectives. La Festa de l'Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels drets dels mallorquins com a poble.

+ VIST