El Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma ha imputat l'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar en el cas que investiga si es van cometre delictes d'abast milionari mitjançant el cobrament de comissions per la requalificació de les parcel·les del polígon de Son Oms de sòl rústic a urbanitzable, i l'ha citat a declarar el pròxim 22 de gener (a les 11.30 hores). Aquest mateix dia també ha estat emplaçat a comparèixer per aquests fets l'exconseller insular de Territori Bartomeu Vicens (a les 10), segons han informat fonts judicials a Europa Press.
Munar, que acumula dues condemnes per corrupció que sumen onze anys i mig de presó, una d'elles ferma, i es troba a la presó des del passat mes de juliol, acumula d'aquesta manera una nova imputació , acordada en concret pel jutge Antoni Rotger - titular del Jutjat d'Instrucció número 8 - després que el d'Instrucció 2, Pedro Barceló, s'abstingués del cas Son Oms per manifesta amistat amb l'exlíder d'UM.
L'expresidenta es va veure per primera vegada involucrada en aquesta complexa causa en el marc de la confessió llançada per Vicens en el judici celebrat a mitjans de l'any passat per l'anomenat cas Can Domenge. Durant la seva declaració com a acusat, va reconèixer que va lliurar diners a Munar en el marc d'un assumpte en el qual participava amb ella, en el mateix despatx d'advocats , en relació a la Gestora de Desenvolupament Son Oms, societat que intervenia en la promoció i desenvolupament del polígon de Son Oms.
Precisament, en el marc del cas Son Oms, la instrucció va arrencar fa més de cinc anys, es troben imputats Vicens, l'exconseller insular d'Hisenda Miquel Àngel Flaquer i l'exvicepresident del Consell Miquel Nadal.
D'acord a les investigacions del cas Son Oms, l'empresa Metalumba hauria servit de tapadora per cobrar 700.000 euros procedents del 15 per cent de comissions que suposadament van cobrar arran de la requalificació del polígon palmesà. La societat va ser creada el 2002 per Vicens, qui va posar la mercantil a nom de la seva dona, Antònia Martorell, ja Elisabeth Diéguez com a administradora única, si bé la Fiscalia la considera testaferro de l' exconseller.
L'origen del cas
En concret, el cas es va desencadenar després que un empresari i propietari d'una de les finques de Son Oms, Ángel Ochando, denunciés davant la Fiscalia que Vicens i l'expresident del Parlament, Maximilian Morales (UM) li van exigir comissions d'un 15 per cent per la requalificació del seu solar. Després d'això, la Fiscalia va interposar una querella contra Vicens i Morales, així com contra l'advocat Jaume Montis, propietari de Gestora de Desenvolupament Son Oms.
Cal recordar que el jutge Barceló, en ingressar al Jutjat d'Instrucció número 2- en què s'instrueixen diversos dels nombrosos casos de presumpta corrupció que afecten UM - , ha manifestat que s'abstindria en totes les causes en què estigués implicada Munar, arran del grau d'amistat que manté amb l'exlíder regionalista i amb motiu de la polèmica que va suscitar la seva petició de cobrir la vacant que hi havia llavors en aquest Jutjat.
El jutge imputa Munar per la trama de corrupció de la requalificació de Son Oms
Agències |