Proposta per les Illes s'ha proposat iniciar aquest mes de gener una campanya per dotar de reconeixement l’Estendard quadribarrat com a emblema propi i en defensa de l’autonomia dels consistoris a l’hora de declarar els seus símbols oficials, tal com preveu la Llei de Símbols, i en aquest sentit demanarà una reunió urgent a la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).
Davant el nou decret que desenvoluparà la polèmica norma i que podria neutralitzar les mocions municipals aprovades fins el moment, que autoritzen l’ús de la senyera als edificis públics, el PI manifesta que el nou text, que encara està pendent d’aprovació, suposa un "atac frontal a l’autonomia dels ajuntaments que fins ara podien decidir quins eren els seus símbols oficials d’interés locals".
"Una vegada més, l’Executiu de José Ramón Bauzá ofereix mostres del seu talant antidemocràtic i en vista que no pot doblegar la voluntat dels consistoris, ha decidit censurar-los", indica la formació presidida per Jaume Font. Segons indiquen, es tracta d’una actitud "intolerable" i ha arribat el moment que tots els batles, siguin del color polític que siguin, plantin cara a aquest "despropòsit".
Per això, el PI demanarà als representants municipials presents a la FELIB que reivindiquin el seu paper com a portaveus del poble, rebutgin el decret que vol acabar amb l’autonomia local i es manifestin en contra de les ingerències del Govern en la seva competència.
Mocions per la senyera
D’altra banda, el PI presentarà mocions a tots els ajuntaments on hi són presents per reivindicar els colors de l’Estendard del rei en Jaume com a "emblema inherent a la cultura de les Illes".
En el text que es durà a votació, Proposta per les Illes recorda que “les quatre barres vermelles en un fons groc són un símbol d’identitat cultural de la nostra terra. La llengua i la cultura pròpies s’identifiquen amb elles, de fet són presents a multitud d’escuts de municipis i institucions de les Illes. I fins i tot el mateix Estatut a l’article 6.1, disposa les quatre barres vermelles en un fons groc com a un símbol distintiu legitimat històricament”.
Per aquest motiu, consideren que prohibir-ne el seu ús als edificis públics és "un símptoma més de l’esquizofrènia que viu aquest govern, que veu enemics fins i tot, en els símbols propis d’aquesta terra".