Segueix-nos F Y T R

Els Països Catalans, eliminats del nou currículum de Primària

Dia del Llibre. | R.C.

|

Explicar la realitat dels Països Catalans, ja no estarà el pròxim curs, entre els objectius del currículum de Primària. Així es recull a l'esborrany del projecte de decret que s'ha fet públic aquest dissabte i al qual se'n poden fer al·legacions fins al 24 d'abril.

L'article 4 del vigent Decret 72/2008 que defineix els objectius curriculars estableix al punt i) que cal “conèixer, valorar i respectar els aspectes bàsics de la cultura i la història, el patrimoni artístic i cultural, especialment els corresponents a les Illes Balears i els dels altres territoris de parla catalana, reforçant així el sentiment de pertinença a l’àmbit cultural i lingüístic català, i entendre la diversitat lingüística i cultural com un dret dels pobles i dels individus”.

Ara, amb el nou decret que s'ha hagut de fer per l'entrada a les aules de Primària de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) el pròxim curs, s'ha aprofitat per eliminar la presència dels Països Catalans. L'article 4.8 ara estipula que cal “conèixer els aspectes fonamentals de les ciències naturals, les ciències socials, la geografia, la història i la cultura, especialment els corresponents a les Illes Balears, i entendre la diversitat lingüística i cultural com un dret dels pobles i dels individus”.

“La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears”
Una altra de les novetats és que l'esborrany inclou un article (14) dedicat a “Llengües d'ensenyament” on sempre que es parla de llengua catalana s'hi afegeix la precisió, “pròpia de les Illes Balears”. En aquest apartat es defensa el model del Decret TIL (Tractament Integrat de Llengües) al desenvolupar a l'article 14.1 que “la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, la llengua castellana i la llengua anglesa han de ser objecte d’ensenyament i d’aprenentatge en les àrees lingüístiques corresponents i, alhora, una eina per impartir assignatures no lingüístiques”.

Relacionat
+ VIST