Segueix-nos F Y T R

Rovira: "A Balears heu tingut un avançament del que serà la Llei Wert en temes lingüístics"

Rovira aquest dilluns a plaça Espanya de Palma. | Joan Torres

|

Marta Rovira (Vic, 1977) és la secretària general d'ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) i diputada al Parlament de Catalunya. Rovira participà anit a Sineu a la conferència “Esquerra Republicana i MÉS: eines per la sobirania”.

ERC com es posiciona en la confessió de Jordi Pujol?
Amb la màxima exigència possible demanem des d'ERC que la família Pujol acabi de donar totes les explicacions. Es deuen als catalans tot tipus d'explicacions allà on pertoqui. Estem a l'expectativa de veure com es gestiona la situació i a veure que decideix la Generalitat i CiU (Convergència i Unió). Si les explicacions no són satisfactòries caldrà anar Parlament o al lloc més oportú perquè s'acabin d'aclarir tots els fets.

Són partidaris de la compareixença al Parlament del president Pujol?
Depèn de les explicacions que s'acabin donant. Estem pendents de veure què passa en les pròximes hores. Aquest dimarts hi ha executiva del Govern i haurem de veure com reaccionen.

Les relacions d'ERC i CiU es posen en perill per aquesta confessió?
En funció de les decisions que prengui CiU. El partit ja estava en una via de renovació interna. Si alguna cosa porta aquest procés és la regeneració democràtica i si això n'és una conseqüència en serà en tot cas positiva. Volem construir el país des d'aquesta regeneració democràtica. S'ha de fer net i hi ha d'haver persones exemplars a les institucions.

Creu que Esquerra es veurà beneficiada a les urnes pels conflictes interns de CiU?
No crec que en pugui fer una lectura en termes de partit. El primer que em ve al cap és el país i la necessitat que la regeneració democràtica sigui profunda. Ara ja no si valen els partidismes ni les sigles de partit, ni els protagonismes. No n'hem de fer lectures partidistes. Hem de treballar tots perquè aquestes situacions no es repeteixin i perquè els partits polítics siguin exemplars en termes democràtics.

Afectarà el cas Pujol a la consulta del 9 de novembre?
El 9 de novembre és dels ciutadans de Catalunya i no dels polítics. S'ha de seguir més ferm que mai, ara fins i tot, amb més motius que mai. Aquest nou país el construïm des de la regeneració democràtica total. El 9-N és retornar el poder al poble perquè decideixi el seu futur.

La reunió de demà entre Artur Mas i Mariano Rajoy serà decisiva?
No n'esperem res perquè tots els missatges que ens arriben i les declaracions que s'han fet són contràries al 9-N. Creiem que s'ha de posar sobre la taula el mandat democràtic de les anteriors Eleccions al Parlament Europeu. És molt important que no perdem de vista que tenim un mandat dels ciutadans de Catalunya que en un 80% van decidir que volien tornar a votar per decidir el futur del país. És un mandat, legítim, democràtic i legal. La reunió hauria d'anar entorn aquest mandat.

A Balears ja hi ha polítics a la presó i a Catalunya encara no n'hi ha cap malgrat el que s'està coneixent. El poder polític a Catalunya encara té aliats en l'àmbit judicial?
Si una cosa bona aporta el procés sobiranista és una sacsejada a l''establishment', que vés a saber perquè, tots els colors polítics mantenien uns certs pactes de silenci sobre aquests casos de corrupció que estan sortint. Si hi ha corrupció, es detecta i es jutja hauria de ser el més normal en democràcia. Això vol dir que està bé que estiguem fent neteja. Ara bé, és trist que totes aquestes situacions que es rumoregen trigin tant en sortir i decep pensar que tenim un sistema així. No pot ser tampoc que un corrupte que sigui jutjat i condemnat, després esperi ser indultat, és una falla del sistema. Els indults no haurien d'existir i tampoc l'aforament, és un sistema del segle XIX.

A què creu que respon l'atac del PP al català?
Respon a la política del Govern espanyol de la majoria absoluta. És una política que té els mateixos tics que coneixem des de fa molt de temps, la recentralització absoluta de moltes competències. També és la involució, tornem enrere. Van a generar conflicte allà on no existeix i ho fan de la pitjor manera possible. A Balears heu tingut un avançament del qual serà la Llei Wert en temes lingüístics. Portar els pares i les escoles als tribunals, és molt lamentable. Fa 30 anys que vivim en un Constans polític, lingüístic i educatiu.

Si ERC arribés a Governar a Catalunya què faria en matèria de llengua?
Continuar amb el consens que ja hi havia que es va construir entre tots com a les Illes. Te n'adones quan tens sobre la taula les preinscripcions escolars, hi veus que no hi ha cap problema.

Hi haurà candidatura conjunta a les Eleccions Autonòmiques d'ERC i MÉS?
No hi ha pactes concrets, hi ha un missatge molt positiu i per aquí es comença. Està bé que a tot arreu on tinguem coincidències amb altres forces polítiques estudiem els punt d'encontre.

Quina opinió li mereix el nou secretari general dels socialistes?
Ja ho veurem. Està molt recent la seva malaurada equiparació del que significa la independència i d'altres mals, que li fan un flac favor al nou líder. Hauria d'agafar la bandera del pluralisme polític.

+ VIST