Segueix-nos F Y T R

Eleccions plebiscitàries el 27 de setembre a Catalunya

Imatge d'aquest dimecres.

|

Els catalans estan cridats a les urnes a les terceres eleccions autonòmiques en menys de 5 anys, després de les de novembre de 2010 i les anticipades de 2012, en les quals es va imposar l'actual president català, Artur Mas (CiU).

L'intens debat sobiranista que es viu a Catalunya en els últims anys i la falta de majories sòlides ha provocat que les dues legislatures d'Artur Mas amb prou feines hagin superat els dos anys cadascuna, sense materialitzar ni el pacte fiscal ni un referèndum en tota regla sobre la independència, com pretenia Mas.

Després de set anys en l'oposició durant el govern tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA), CiU va recuperar la clau de la Generalitat en guanyar les eleccions al novembre del 2010, però Mas no va superar l'equador de la legislatura.

La seva proposta estrella aleshores era el pacte fiscal, un sistema avalat per la majoria del Parlament que permetia a Catalunya recaptar tots els impostos i negociar amb l'Estat l'aportació per a la solidaritat interterritorial.

Al setembre de 2012, el president català va acudir a la Moncloa a negociar la proposta, però el president del Govern, Mariano Rajoy la va rebutjar en considerar que era contrària a la Constitució.

Va ser llavors quan Mas va passar ràpidament de defensar el pacte fiscal a posicions independentistes, amb una nova proposta d'una consulta sobiranista i un «Estat propi» per a Catalunya.

A la recerca de l'aval de la ciutadania, Mas va convocar eleccions pel 25 de novembre de 2011, coincidint amb el segon aniversari dels anteriors comicis.

No obstant això, les urnes no van reforçar al president català, que va retrocedir 12 diputats -de 62 a 50 parlamentaris-, enfront de l'avanç d'ERC, que va quedar en segona posició amb 21 diputats, 11 més que en 2010.

El resultat va obligar a Mas a negociar amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, un acord de legislatura que li permetés governar i la condició dels republicans va ser que la consulta se celebrés abans de finalitzar el 2014.

La data escollida finalment va ser el 9 de novembre de 2014, però aquell dia no es va celebrar la consulta tal com estava plantejada inicialment, perquè va ser suspesa pel Tribunal Constitucional a petició del Govern.

Mas va idear una consulta alternativa que va batejar com a «procés participatiu» -també suspès pel TC encara que es va celebrar igualment-, però, conscient que els resultats no seria representatius, va proposar avançar els comicis si els partits acordaven convertir-los en clau de plebiscit, per fer així la «consulta definitiva». 

+ VIST