Antoni Vives, tercer Tinent d'Alcalde de Barcelona i un dels homes de confiança del batle de la ciutat, Xavier Trias, ha visitat Mallorca per presentar la seva tercera novel·la, I demà el paradís, i per fer una conferència sobre les relacions entre Palma i Barcelona. Antoni Vives i Tomàs, va néixer a Barcelona l'any 1965. És escriptor i polític. Ha publicat diversos llibres d'assaig i novel·la. És articulista a diaris i setmanaris de tot el país. És premi d'assaig Joan Fuster i premi Prat de la Riba d'articles periodístics. És llicenciat en Ciències Empresarials, especialitzat en Màrqueting i Comerç Internacional. Ha tingut responsabilitat directiva a l'empresa privada i a entitats cíviques. És membre de la direcció de CDC. Ha estat secretari del Govern de la Generalitat i actualment és regidor de l'Ajuntament de Barcelona.
Vareu presentar, dijous passat a Can Alcover, la vostra darrera novel·la, I demà el paradís, què hi trobarem els lectors?
El lector hi trobarà histories de persones molt semblants a les que nosaltres podríem viure. Hi trobarà intriga, passió, i una felicitat immensa que gairebé farà que arribi al paradís.
En Damià Pons destacava de les vostres novel·les que sempre tenen un plantejament molt ambiciós...
Jo explico les històries que vull explicar. Són els lectors els que han de dir si els agrada o no. Segurament, com que no tinc la capacitat per explicar-les de manera més breu, faig novel·les tan llargues.
Explicàveu també que no feu novel·la històrica, sinó novel·la situada dins la història...
Allò que nosaltres som avui, no ens ho podem explicar sense explicar abans allò que ens ha marcat com a generació. Per això el meu primer llibre era sobre la guerra del 1936 al 1939. El següent llibre comença a la postguerra i acaba als finals del seixanta. Estic fent un exercici per arribar a poder escriure sobre la nostra generació. És un recorregut per agafar embranzida. Ara estic escrivint una novel·la que passa als nostres dies.
No heu abandonat l'assaig, però...
Actualment faig assaig a través dels articles, també faig molts pròlegs que em demanen i tinc un encàrrec per fer un llibre sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, però crec que per fer reflexió política hauria de tenir una distància que ara mateix no tinc.
Parafrasejant el títol d'un llibre vostre, per què feis de polític?
Faig de polític perquè crec honestament que és una de les millors maneres de servir al país. Faig de polític perquè el país té la necessitat que gent que, potser no som els millors, però que podem aportar la nostra capacitat de feina, coratge i il·lusió, fem una passa endavant. Una passa endavant amb una visió, tenir visions no vol dir ser una il·luminat, sinó donar llum... faig de polític perquè crec que puc aportar alguna cosa en aquest camp.
Una de les visions del vostre equip ha estat situar Barcelona al Món. Que Barcelona parli de tu a tu amb Nova York, Londres, París...
És un objectiu bàsic. Vivim en un món de ciutats. No sabem on serà Espanya o on serà Catalunya d'aquí a cinquanta anys, però sí que sabem que Palma, València, Perpinyà i Barcelona, d'aquí a 500 anys continuaran existint.
Sembla que heu acabat amb la dicotomia que enfrontava Barcelona amb Catalunya.
Aquesta ha estat una de les trampes fatals en que ha caigut el catalanisme després de la Transició. No s'entén el
catalanisme polític sense Barcelona, no s'entén la cultura catalana sense Barcelona... Si som el que som, en bona part
és perquè tenim una urbs de 4 milions de persones.
El repte és fer una ciutat productiva i de velocitat humana.
Pensem que és possible actuar a aquests dos nivells. Fer una ciutat productiva vol dir retornar la indústria al cor de la
ciutat, cosa que avui no vol dir que retornin les grans xemeneies , sinó que avui es fa amb el disseny, la impressió
digital... al mateix temps som partidaris de donar més espai per als vianants. Tots els nous projectes que es fan
comporten recuperar entre un quaranta i un cinquanta per cent de l'espai per als vianants i això repercuteix en el
benestar de la ciutat.
Acaba de finalitzar una nova edició del Mobile World Congress, què significa per a Barcelona?
És un gran espectacle que ens converteix en la capital del Món per uns dies. Barcelona és la capital dels dispositius mòbils des de fa una anys i ho és perquè sempre hem tengut clar que ens ho hem de guanyar. Hem d'afavorir un ecosistema empresarial d'inversions que ho afavoreixi.
A les balears es torna a parlar de l'ecotaxa, a Barcelona ja fa uns anys que es va implantar una taxa turística, n'estau contents de com funciona?
N'estem tan contents que la voldríem incrementar en algun àmbit i, sobretot, recaptar-la tota i que es pugui dedicar a inversions socials i millores per a la ciutat. D'altra banda, si viatges a Roma o a Nova York pagues i no passa res. Tots entenem que hem de contribuir al manteniment de les ciutats que visitem.
Quines perspectives electorals teniu a Barcelona i a Catalunya per a les properes eleccions municipals?
A Barcelona, esperem guanyar, tot i que es preveu un consistori més fragmentat. Aquesta legislatura hem governat amb minoria i, sembla, que o be sols o be acompanyats podrem tornar-ho a fer. Al conjunt del país, espero que les forces polítiques que defensem la sobirana, tinguem uns bons resultats.
El 27-S serà la culminació del procés cap a la independència
Espero que més que la culminació, sigui un punt i seguit en el procés, ben falcat per uns bons resultats, que ens permeti
continuar treballant en un proces llibertat nacional que ha de servir per augmentar la qualitat de vida dels catalans, la cohesió social i el futur.
I com veu la realitat social i política de Mallorca?
Jo no som un especialista en Mallorca, però l'estimo molt i pertany a la meva geografia de solidaritat bàsica. Penso que cal una aproximació més gran entre Palma i Barcelona, no només per motius ideològics i sentimentals, sinó per motius
pràctics. Sincerament, crec que Mallorca té una gran capacitat per competir al món i hem de ser capaços d'aprofitar-ho.