El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts una modificació de la Llei de normalització lingüística, que torna a la redacció d'abans de la legislatura presidida per José Ramón Bauzá.
La modificació torna enrere els canvis que es varen fer a la normativa durant l'anterior legislatura i fomenta l'ús de la llengua catalana especialment en l'àmbit administratiu.
La Cambra s'ha reunit en un ple extraordinari per debatre aquesta iniciativa d'El Pi, que ha tengut el suport del PSIB, Podem, MÉS i Gent per Formentera, mentre que el PP i Ciutadans hi han presentat esmenes i han votat en contra en gran part dels seus punts.
Amb aquesta modificació, les Balears tornen a la situació anterior als canvis introduït per l'Executiu de José Ramón Bauzá en la Llei de normalització lingüística.
El Govern Bauzá va modificar-la mitjançant la Llei de funció pública i la llei d'acompanyament dels pressuposts del 2012.
La proposició de llei del PP sobre normalització lingüística diu que la modificació, «tan sensible, sempre s'ha de fer de manera equilibrada, serena i consensuada» i això no va ocórrer amb els canvis de la llei realitzats el 2012 pel Govern del PP.
En concret, la proposició destaca que els ciutadans tenen dret a usar la llengua catalana oralment, per escrit i en les seves relacions amb l'administració pública, i considera que el Govern ha de regular l'ús normal del català, en l'àmbit de la seva competència.
Indica també que els topònims de les Illes Balears tenen «com a única forma oficial la catalana» i que els poders públics han de promoure la progressiva capacitació del personal de l'administració en l'ús d'aquesta llengua».
El Govern ha d'assegurar l'ús del català en totes les seves funcions i activitats administratives, i que l'Administració assumeixi la llengua pròpia en totes les seves actuacions.