El Govern subvenciona dos documentals sobre la Guerra Civil

Exhumació de la fossa de Sant Joan. | Arxiu

| Palma |

Els projectes audiovisuals 'Ossos que xerren. La fossa dels mariandos' i 'Milicianes', sobre la Guerra Civil a Mallorca, han estat subvencionats amb 16.358 euros i 18.000 euros respectivament, pel seu valor «únic, històric i pedagògic», un d'ells sobre una exhumació i un altre sobre milicianes dones assassinades.

Segons ha informat aquest dissabte la direcció general de Participació i Memòria Democràtica en un comunicat, el Govern ha concedit aquestes subvencions directes per «el valor de restitució i responsabilitat democràtica» que ambdues produccions representen.

A més, han aclarit que l'ajuda està relacionada de forma ‘directa’ amb dos informes d'aquesta direcció general en tractar-se d'unes peces audiovisuals que compten amb el suport d'altres institucions com Tv3, IB3 i la Generalitat de Catalunya, «que també ha concedit subvenció directa a través de l'Institut Català De les Empreses Culturals (ICIC)».

De la mateixa manera, aquestes ajudes encaixen en el pla de Cultura de la Conselleria, que té en el pla d'igualtat de gènere un dels seus plans estratègics i preveu donar visibilitat a l'aportació i el paper de la dona en la història i la societat i en la lluita per la democràcia i els drets socials.

'Ossos que xerren. La fossa dels mariandos' documenta l'exhumació de la fossa de la Guerra Civil espanyola de Sant Joan, a Mallorca, la primera exhumació que s'ha realitzat a les Illes.

Testimonis

Aquest enregistrament es va dur a terme durant el procés de desenterrament i recull imatges i testimoniatges relacionats amb el mateix. «És una eina molt útil per a la sensibilització social i llaura la difusió entre la ciutadania d'un exercici de responsabilitat democràtica», ha indicat el Govern.

Per la seva banda, el documental 'Milicianes' és el resultat de la recerca sobre l'assassinat del 5 de setembre de 1936 de cinc milicianes que havien participat en el desembarcament republicà en la costa del Llevant de Mallorca durant la Guerra Civil, tres d'elles anònimes.

Retorna la identitat a aquestes dones, ja que es tracta d'un producte rigorós de recerca científica en l'àmbit històric i de les ciències socials que té com a objectiu conèixer el relat i treure de l'anonimat a les protagonistes. A més de les ajudes, s'ha acordat establir un compromís divulgatiu d'aquests treballs audiovisuals en centres educatius de Balears.

+ VIST