El Parlament va aprovar el 27 de març de l'any passat, amb un ampli consens amb la major part dels articles, la Llei de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes Balears. La iniciativa legislativa va ser exercida conjuntament pels grups parlamentaris Socialista, Podem Illes Balears, MÉS per Mallorca i Més per Menorca.
Ara,el partit d'extrema dreta Vox la vol derogar. El president de Vox a les Balears, Jorge Campos, ha anunciat que la seva formació ha presentat una proposta de llei per a derogar aquesta llei perquè diu que «promou la divisió i confrontació entre espanyols»
Segons ha opinat Camps en roda de premsa, la llei que pretenen derogar «tracta de soscavar la legitimitat de la monarquia parlamentària» i «deixa clar que la Constitució no va ser prou democràtica».
Contingut de la llei
La llei s’estructura en sis títol i s’articula en quatre eixos principals: el dret a la veritat, el dret a la memòria democràtica, el dret a la reparació i reconeixement de les víctimes i les garanties de no-repetició.
La llei té per objecte una quàdruple finalitat: l’establiment de polítiques públiques de memòria democràtica, és a dir, totes aquelles polítiques per garantir la reparació d’aquelles persones, grups i col·lectius que varen patir repressió durant la guerra civil i la dictadura franquista, i per reconèixer la contribució de totes aquelles persones, grups i col·lectius que des de diferents ideologies han contribuït a la democràcia. També vetllar pel coneixement i la difusió de la història de les Illes Balears durant la II República, la Guerra Civil, la Dictadura franquista, la Transició i l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia l’any 1983, com a llegat cultural de les Illes Balears; garantir que els espais de convivència siguin espais per a la cultura democràtica i la concòrdia, així com reconèixer la tasca de les entitats memorialistes per restituir la memòria de les víctimes i reclamar justícia; i, finalment, rebutjar i impedir qualsevol manifestació que suposi un reconeixement del franquisme o una exaltació de la sublevació, la Dictadura franquista o el mateix dictador.