Segueix-nos F Y T R

Barcelona i Palma, les primeres en proclamar la República ara fa 90 anys

|

Aquest dimecres, 14 d'abril, es compleixen 90 anys de la proclamació de la República. Barcelona va ser el primer lloc on es proclamar la República catalana. A continuació es proclamà a Palma.

«Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana», amb aquestes paraules, un 14 d'abril de fa 90 anys, Francesc Macià proclamava la República catalana des del balcó del palau de la Generalitat de la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Poc després, Llorenç Bisbal, proclamava l'adhesió de Palma a la República. L'esdeveniment es va viure a Ciutat amb gran entusiasme popular, igual que la majoria de les poblacions mallorquines. Va ser el 14 d'abril de 1931 quan a la balconada de Cort es va hissar, poques hores després que s'hagués proclamat la república catalana a Barcelona, la bandera republicana com a símbol del nou règim polític que s'instaurava a l'Estat espanyol després de la fugida del rei Alfons XIII.

El batle designat fou Llorenç Bisbal, sabater i membre de l'Agrupació Socialista de Palma, juntament amb una comissió gestora on hi havia Alexandre Jaume, Jaume Rebassa, Josep Tomàs i Renteria i Ignasi Ferretjans.

Els encarregats de dirigir el nou govern civil foren Antoni Pou i Jaume Garcia, i Francesc Julià, Ferran Pou i Jaume Bauzà foren els encarregats de dirigir la Diputació.

Sortiren publicats els resultats de les eleccions a regidors municipals del 12 d'abril. A Mallorca, els liberals obtingueren un total de 256 regidors; els conservadors, 134; els mauristes, 9 regidors; els regionalistes, 88; els monàrquics independents, 44; els demòcrates i els antimonàrquics, 1 regidor cada un; els republicans, 13 regidors; els republicans de dretes, 16; i els socialistes, 12 regidors.

+ VIST