Segueix-nos F Y T R

Clatellada històrica del Consell d'Europa a Espanya: exigeix la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió

|

La clatellada que ha pegat aquest dilluns el Consell d'Europa al Regne d'Espanya és de les que fan història i de les que ressonen pel tot el Continent.

Tota la pressió, pública i secreta, exercida per l'Estat espanyol per intentar neutralitzar o atenuar l'informe aprovat avui, no ha servit per res més que confirmar el contingut del text.

El Consell d'Europa ha aprovat aquest dilluns l'informe sobre l'actuació de la justícia espanyola en la causa de l'1 d'octubre. El text s'ha aprovat amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions.

El document, titulat 'Els polítics haurien de ser perseguits per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?' està centrat en la situació dels dissidents polítics a Turquia i Espanya.

El document, elaborat pel socialista letó Boris Cilevics, assegura que hi ha polítics catalans que han estat processats i condemnats per haver fet declaracions en suport de l'1-O i cridant a la participació en protestes «en exercici del seu mandat polític».

És per això que demana a Espanya que «indulti o alliberi» els presos independentistes, que retiri les peticions d'extradició per als que són a l'exili i que reformi els delictes de rebel·lió i sedició. L'informe conclou que «la mera expressió d'opinions independentistes no és motiu de persecució penal» a Espanya, però qüestiona que els presos sobiranistes siguin «els autors d'un aixecament tumultuós».

En l'exposició de l'informe, Boris Cilevics ha qualificat de «clarament desproporcionades» les condemnes als dirigents sobiranistes en el judici del procés. «No dic que l'organització d'un referèndum il·legal no pugui no ser sancionat», ha dit l'exeurodiputat letó, recordant que els condemnats «clarament varen desobeir les instruccions del Tribunal Constitucional».

Tanmateix, el ponent del document ha indicat que la sedició per la qual varen ser condemnats els líders independentistes «requereix un element que no hi és: la violència». A més, ha afegit que «la persecució de milers de catalans no reflecteix una democràcia viva».

Sobre els indults, Cilevics ha dit que, si es va indultar els revoltats en el 23F, «ara també sembla raonable fer-ho».

El ple ha tombat, també, una a una i per una àmplia majoria totes les esmenes del PSOE i del PP que pretenien rebaixar el contingut del report.

+ VIST