L'independentisme català es mobilitzarà aquest dissabte amb motiu de la Diada de l'11 de Setembre i ho farà amb la vista posada en l'escenari que s'obrirà una vegada s'hagi fet la 'taula de diàleg' entre la Generalitat i el Govern espanyol i s'hagi demostrat per enèsima vegada que no hi ha acord possible.
Després que l'any passat fos la Diada més fluixa dels darrers anys a causa de les restriccions per la pandèmia del coronavirus, enguany se celebrarà ja amb més normalitat però encara condicionada per les limitacions de la Covid-19.
El focus estarà en la manifestació de Barcelona convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, que enguany té com a lema 'Lluitem i guanyem la independència' i consistirà en una marxa tipus manifestació, a diferència dels anys anteriors, més caracteritzats per mobilitzacions massives i estàtiques que cercaven omplir grans espais en els quals realitzaven algun tipus de 'performance'.
La manifestació començarà a la Plaça Urquinaona i baixarà per la Via Laietana i acabarà davant de l'Estació de França, on se celebrarà un acte amb les intervencions dels president de l'ANC, Elisenda Paluzie; d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'AMI, Jordi Gaseni.
Passar la pantalla de la mesa de diàleg per obrir una nova etapa de confrontació
Per a l'entitat convocant, aquesta manifestació busca evidenciar que la independència s'aconseguirà lluitant des de la mobilització de la ciutadania al costat de l'acció de les institucions, i en els últims dies des del Govern i els partits independentistes han defensat que ha de servir per a tornar a demostrar la «fortalesa» del moviment sobiranista.
No obstant això, previsiblement es visibilitzaran les diferències que hi ha de cara a la taula de diàleg, que l'independentisme afronta dividit: ERC és l'únic actor que aposta clarament per la taula, Junts la critica constantment encara que participa en ella, la CUP no creu en l'estratègia del diàleg malgrat que va acordar amb els republicans donar-li dos anys de marge, i l'ANC s'ha posicionat en contra.
De fet, el dilluns la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ja va demanar no utilitzar aquesta manifestació per a «atacar i assenyalar a companys de viatge independentista» ni a l'estratègia del diàleg, especialment a una setmana que es reuneixi la Generalitat i el Govern, encara amb la incògnita de si assistirà el president del Govern, Pedro Sánchez.
Amb la participació dels expresoners polítics
Aquesta Diada serà la primera després dels indults als presos del 1-O, de manera que serà el primer 11 de Setembre en el qual els dirigents independentistes que varen ser empresonats puguin participar en els actes amb total llibertat.
De fet, alguns d'ells protagonitzaran actes, com el que organitza Òmnium amb Cuixart al capdavant, al costat de «personalitats internacionals reconegudes a tot el món per la seva lluita pels drets humans, civils i polítics», i el que farà ERC amb el seu líder, Oriol Junqueras.
Actes tradicionals
Com és habitual, aquest dissabte se celebraran els actes tradicionals de la Diada, com les ofrenes d'institucions, partits, entitats i sindicats al monument de Rafael Casanova a primera hora del matí.
A les 22.00 es farà l'acte institucional organitzat per la Generalitat i el Parlament davant les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc: enguany rememorarà el discurs que va fer el violoncel·lista Pau Casals davant l'Assemblea General de l'ONU fa 50 anys i comptarà amb la direcció artística de l'actriu i directora Marta Bayarri i la direcció musical de Jofre Bardagí.
Un altre dels esdeveniments habituals en les diades és la manifestació que organitza l'Esquerra Independentista, formada per organitzacions com la CUP, Arran i el SEPC, entre altres, i que enguany tornarà a mobilitzar-se des de la plaça Urquinaona fins a la plaça Comercial sota el lema 'La lluita és l'únic camí'.