Segueix-nos F Y T R

Una exposició commemora a Eivissa els cent anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya

|

El pròxim divendres 5 de maig, a les 19.00 hores, l'Institut d'Estudis Eivissencs inaugura a la Biblioteca Municipal de Can Ventosa l'exposició que commemora els Cent anys de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

L'exposició itinerant, que romandrà oberta al públic de Can Ventosa fins al pròxim 2 de juny, L'exposició itinerant és una síntesi de la convulsa història d'aquest gran projecte: la seva gènesi, característiques i evolució, el seu trencament en esclatar la guerra i, finalment, la recuperació dels materials l'any 1991.

L'Obra del Cançoner és un dels projectes més ambiciosos de recol·lecció folklòrica dels territoris del domini lingüístic català. Va ser impulsat pel mecenes cultural Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 – Ginebra, 1964) amb el suport de l'Orfeó Català, l'any 1922. L'objectiu principal era el de recuperar, estudiar i retornar al poble el seu propi corpus musical.

Gràcies a les explicacions i les imatges que consten als panells, a més dels codis QR que en permeten ampliar la informació, el visitant de l'exposició podrà conèixer els inicis i els objectius de l'Obra, junt amb les primeres tasques i el context ideològic; així mateix, un mapa topogràfic il·lustra on es portaren a terme les diferents 'missions' i qui hi va treballar a cadascuna.

A Eivissa i Formentera la tasca recopilatòria la dugué a terme el musicòleg, compositor i pianista Baltasar Samper i de Ramon Morey, mestre especialitzat en els moviments de renovació pedagògica musical.

«Cents de cançons recollides que són prova fefaent de l'exhaustivitat de la feina portada a terme a ca nostra ja fa devers un segle»: de tot això en parlaran Isidor Marí Mayans i Jaume Escandell Guasch a la Xerrada inaugural, que serà el mateix divendres 5 de maig, a les 19.00 hores.

El programa d'actes al voltant de l'exposició es completarà amb una conferència el dia 19 de maig, a les 20.00 hores, a càrrec del conegut etnomusicòleg, Jaume Ayats, que és a la vegada comissari de l'exposició. El tercer acte serà el dia 26 de maig a les 20.00 hores, i serà una taula rodona on participaran la musicòloga Cati Marí Serra; el mestre Ignasi Carrero; el cantador Vicent Marí Serra Palermet, i un representant de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera.

+ VIST