El Consell de Mallorca projectarà un film inèdit d'Agustí Villaronga aquesta primavera, coincidint amb l'aniversari del seu naixement. La cinta promocional de l'illa va ser encarregada, fa quaranta anys, per Foment de Turisme, però no es va fer servir perquè el resultat no va agradar. A més, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha anunciat que es posa en marxa el procés de digitalització de la cinta i el dia de la projecció algunes persones que varen participar en el rodatge contaran la seva experiència.
El curtmetratge rep el nom de Mallorca, té una durada de quasi 20 minuts i és una còpia inflada al format estàndard per a projecció en sales des de l'original de rodatge, que va ser en 16 mm. Roca ha destacat que la cinta està custodiada al dipòsit de l'Arxiu de So i Imatge del Consell de Mallorca i que va ser trobada per la periodista Cati Moyà fa uns mesos.
Aquest dilluns, 22 de gener, es compleix un any de la mort del cineasta mallorquí Agustí Villaronga (Palma, 1953-2023) i, precisament, per a recordar un dels directors més internacionals que ha tengut l'illa, el Consell de Mallorca anuncia la projecció de la cinta i la seva digitalització en alta definició, que es durà a terme en un laboratori professional de Barcelona o Madrid, ja que aquest format no es pot digitalitzar a Mallorca.
Es tracta d'un encàrrec que va fer Foment de Turisme, amb patrocini del Consell de Mallorca, devers l'any 1985. Anava en línia amb altres encàrrecs que s'havia fet a directors de cinema per a donar una nova o inèdita visió de l'illa. El film que va concebre Agustí Villaronga era un muntatge d'imatges amb una banda sonora dels compositors Philip Glass i Win Mertens.
El curtmetratge comença amb la silueta d'un vaixell que travessa la mar. Mentrestant, una veu en off diu que «totes les rutes de la Mediterrània duen a Mallorca, on la placidesa acull els viatgers al final de totes les odissees». A continuació, jocs de llums i ombres a la Serra de Tramuntana, el castell de Bellver o les coves del Drac.
La pel·lícula no va convèncer als responsables del Foment de Turisme de Mallorca, que varen decidir encarregar a l'escriptor Valentí Puig un guió per a afegir-li una veu en off, amb un missatge més clarament turístic. Villaronga no hi va estar d'acord i, a més, aquesta segona versió tampoc no va convèncer a l'entitat turística i va acabar en un calaix.