Segueix-nos F Y T R

Posant fil a l'agulla de les refugiades bosnianes

El castell de Bellver acollia ahir els preparatius de la desfilada de moda a favor de les víctimes de la guerra

| Palma |

Tot és a punt per a la gran nit de la moda i la solidaritat. En el castell de Bellver ahir tothom posà fil a l'agulla per ajudar a teixir el futur de les dones bosnianes. Tècnics, organitzadors, pintors i models s'afanyaven al màxim perquè la vetlada d'avui vespre sigui perfecte. El castell de Bellver s'il·luminarà dels colors de Sarajevo a través de la desfilada dels vestits de la dissenyadora de Bòsnia, Amela Vilic.
La cita és avui a les 20.30 hores. La passarel·la s'ha muntat de forma circular perquè es pugui veure des de tots els diferents angles i respectant totalment l'harmonia del conjunt.
Un total de 20 models, quatre d'elles bosnianes i la resta espanyoles, presentaran els dissenys de l'esperança. L'escenari serà senzill, però es que l'entorn no requereix grans floritures. La desfilada constarà de dues parts. Primer es presentarà la col·lecció TW, un total de 13 vestits donats per dissenyadors espanyols: Agatha Ruiz de la Prada, Amaya Arzuaga, Xisco Caimari, Sybilla, Jesús del Pozo, Vittorio i Luchino, Manu Fernández, Modesto Lomba, Àngel Schlesset, Patrizia Cattarossi, Juan Carlos Armas, Josep Font, Luis Mercader.
El dissenyador mallorquí Xisco Caimari va explicar que: «cada un de nosaltres hem donat un model a Bòsnia perquè puguin desenvolupar-lo al màxim i per ajudar a encendre una mica la guspira tenint en compte la tragèdia que han viscut».
A la segona part les 20 models presentaran la moda d'Amela Vilic. La col·lecció primavera-tardor del 99. Sobre la pasarel·la es podran veure no només uns dissenys, sinó les il·lusions d'unes dones que amb les seves mans estan recuperant la dignitat presa d'una manera cruenta.
Tots els models són teixits a mà per dones desplaçades. Són vestits de punt fets d'agulla i ganxet i basat en dissenys de la tradició cultural de la regió estilitzats per Vilic. Els colors utilitzats són el blanc, negre, cru i un verd fosc amb tints negres.
Els vestits estan confeccionats amb hores de treball per unes dones entre les quals hi ha una gran amistat. A mesura que van teixint van parlant, contant-se els problemes. Com manifestava Amela Vilic: «Som una gran família i ens estimam totes molt. Les teixidores estan esperant amb molta il·lusió que els portem les notícies de tot el que hem fet aquí».
La música que s'utilitzarà per mostrar els dissenys és pròpia de Bòsnia. Es podran veure vestits d'una alta qualitat de festa, pantalons, suèters i vestits de cotó.
Així mateix, durant la desfilada es projectarà un vídeo de Bòsnia per apropar la gent a una realitat i perquè pugui conèixer la situació d'aquest país.
Amb aquest acte es posarà el punt i final a tota una setmana dedicada a les refugiades bosnianes organitzada per l'ONG Togheter in the World, defensora de la tolerància, la solidaritat, la no xenofòbia i que compta amb la col·laboració de l'ONG Bòsnia Knitting Togheter Nations i el suport de la Unesco i el Banc Mundial. El Govern balear també hi ha col·laborat.
D'altra banda ahir va tenir lloc una conferència amb el títol Dona i desenvolupament a càrrec de Sayeeda Rahman, directora del departament de Microfinançament de la Unesco i Luis de Sebastián, catedràtic en Economia internacional. Es va parlar del Grameen Bank i els microcrèdits, sistema de microfinançament a Bòsnia i Herzegovina. Les conclusions obtingudes de les conferències es recolliran en la «Carta de Palma de Mallorca dels drets de les dones» que es presentarà a la Conferència Nacional de la Unesco.

+ VIST