Segueix-nos F Y T R

Breus

|

• Art

«La Gioconda»
La Gioconda podria recobrar els seus colors originals si es redueixen les capes successives de vernís que enfosqueixen el quadre, però l'assumpte divideix experts i conservadors, com ho demostra la investigació realitzada per Le Journal des Arts, que aparegué ahir. Leonardo da Vinci pintà La Gioconda a principi del segle XVI. Al llarg dels segles, el quadre va ser revernissat en diverses ocasions, la qual cosa li donà una pàtina ocre que, segons els experts, amaga els colors originals. Així, Le Journal des Arts mostra dues versions del quadre, la primera com es veu actualment al Museu i la segona en una versió virtual feta per ordinador. Les diferències són notables.AFP.

Fundació Saura
El patronat de la Fundació Antonio Saura es reuní ahir per analitzar el futur i la viabilitat de la Fundació després de la negativa de la família del pintor a continuar amb el projecte. A la reunió assistiren tots els membres del Patronat excepte les hereves de l'artista, que en una carta remesa al batle de Conca, Manuel Ferreros, renunciaren expressament a continuar-hi formant. EPR.

• Literatura

Ian Gibson
L'hispanista Ian Gibson, biògraf de Federico García Lorca, creu que el poeta granadí té «una identificació claríssima amb Crist» en el seu missatge d'«amor fraternal» i que, avui, seria membre d'organitzacions ecologistes com Greenpeace i humanitàries com Amnistia Internacional. Aquest va ser l'argument principal de la conferència que Ian Gibson pronuncià ahir horabaixa per clausurar els cursos d'estiu de la universitat Complutense de Madrid que se celebren a l'Escorial. EFE.

Valle Inclán
Un document inèdit, signat per la mare de l'escriptor Ramón María del Valle Inclán, assegura que l'autor de Luces de Bohemia va néixer a la localitat de la Corunya de A Pobra do Caramiñal i no a Vilanova d'Arousa (Pontevedra), on està previst que es construeixi un auditori per potenciar l'origen gallec del literat. Aquest text va ser descobert per Gerardo Pardo de Vera, membre de la Fundació Valle Inclán, qui declarà que la seva veracitat va ser confirmada pels hereus del dramaturg, els quals "segons Pardo de Vera" asseguren que Valle, en vida, sempre mostrà el seu desig que es construís el seu museu a A Pobra. EFE.

Índex de lectura
Les enquestes diuen que es llegeix molt poc, però José Luis González i Pedro Zarauza, professors de Llengua i Literatura del col·legi Irabia de Pamplona, consideren que és una mitja veritat. «Cada vegada hi ha més biblioteques, més grans i dotades amb més mitjans tècnics, i el llibre ha envaït els quioscs on tan sols es venien diaris i xiclets. La informàtica ha suposat ampliar el camp de la cultura escrita i ha creat una biblioteca quasi infinita. Per tant, sobra el pessimisme». En qualsevol cas, un informe recent, afegiren ambdós, demostra que les al·lotes llegeixen un 27% més que els al·lots. Malgrat tot, durant els cursos d'estiu per al professorat de l'ESO, organitzat per la Faculutat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Navarra, ambdós professors admeten que «molts alumnes no llegeixen gairebé gens». Per això, destacaren que el professor ha de ser «el gran animador cultural», perquè d'ell depèn en gran mesura que els alumnes llegeixin més. EPR.

+ VIST