Segueix-nos F Y T R

Breus

|

• Reconeixements

Premi Internacional Catalunya 1999 El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, féu entrega ahir horabaixa del Premi Internacional Catalunya 1999 a l'escriptora Doris Lessing. El reconeixement, atorgat anualment per la Generalitat de Catalunya a través de l'Institut Català de la Mediterrània, és dotat amb devers 13 milions de pessetes. Algunes de les personalitats que ja han estat guardonades són el filòsof Karl R. Popper, l'oceanògraf Jean-Yves Costeau, el violoncel·lista Mstislav Rostropòvitx i, l'any passat, el polític Jacques Delors. DdB.

• Institucions

Fundació Gerardo Diego La Comissió de Cultura de l'Ajuntament de Santander ha aprovat la constitució de la Fundació Gerardo Diego, i així compleix el requisit fixat per a la donació de la biblioteca per part dels seus hereus el 1992. En el termini d'un mes i mig estaran a la Casa Museu Menéndez Pelayo els 20.000 volums que componien la biblioteca Gerardo Diego i s'instal·larà un petit museu amb els mobles del despatx del poeta. A banda del manteniment d'aquests béns, l'Ajuntament de Santander aportarà una quantitat anual de 15 milions de pessetes i crearà un premi d'assaig.EPR.

Objeccions a la Creu de Sant Jordi L'Ajuntament de Mollet del Vallès ha mostrat la seva indignació perquè la Generalitat no ha concedit al pintor de la localitat Joan Abelló la Creu de Sant Jordi. Segons indicà el regidor del PSC, Oriol Fort, «s'ha demostrat una vegada més la falta de sensibilitat de la Generalitat, que ha desaprofitat un moment històric per concedir aquest guardó a Abelló», recordant que fa unes setmanes s'inaugurà a Mollet el Museu Municipal Joan Abelló. Aquesta és la tercera vegada consecutiva que la Generalitat desestima la petició del consistori molletenc de concedir a Abelló la distinció. Fa tres anys, es recolliren 2.500 firmes a favor d'aquesta proposta.EPR.

• Art

Christie's ven una escultura falsa La prestigiosa casa de subhastes Christie's ha hagut de tornar els doblers al comprador d'una escultura de Giacometti després que diversos experts hagin declarat que era falsa. Christie's ha interposat una demanda davant d'un tribunal de Manhattan contra l'antic propietari de l'obra, Le Cube, a qui reclama els 400.000 dòlars que pagà per l'escultura. No és la primera vegada que Christie's es veu implicada en un cas com aquest. El 1993 va haver de retirar una suposada obra de Fernando Botero, que resultà ser falsa, i al 1995 hagué de compensar amb un milió de dòlars al comprador d'un Egon Schiele també fals. DdB.

Quaderns sobre Picasso El regidor de cultura de l'Ajuntament de Màlaga, Antonio Garrido, presentà ahir les quatre darreres publicacions de la Fundació Museu-Casa natal Pablo Ruiz Picasso. Dos dels quaderns corresponen a la col·lecció Escrits i Poemes, de la qual s'han publicat el número 36, A la vista tot el temps, del poeta malagueny Carlos Rodríguez Spiteri, i el número 40, Visites a Picasso, del poeta gadità Rafael Alberti. Ambdós documents ofereixen una visió molt personal del pintor malagueny i la literatura, que ajuden a elaborar una imatge general de Picasso. En el cas d'Alberti, es tracta d'un fructífer encontre entre dos insignes artistes de l'Espanya Contemporània. Les altres dues publicacions són Filigranes picassianes del segle XVIII, de José Carlos Balmaceada, i La poesia visual, de Francisco Ruiz Noguera.EPR.

+ VIST