Segueix-nos F Y T R

Sant Llorenç torna a plorar estels

Dijous serà el dia més espectacular d'aquest fenomen, «desplaçat» per l'eclipsi, i que enguany es podrà veure amb total claredat gràcies a la Lluna nova

| Pamplona |

L'eclipsi de Sol que es produirà dimecres ha deixat enguany sense protagonisme un altre fenomen astrològic que habitualment atreu l'atenció de tothom. Conegut com les Llàgrimes de sant Llorenç, una extraordinària pluja d'estels, les condicions per observar enguany el dia de màxima activitat dels Persèids, dijous, són excepcionals perquè la Lluna nova no il·luminarà el cel.

Si les prediccions dels més fatalistes finalment no es compleixen, si la terra continua girant sobre la seva òrbita i supera l'eclipsi de dimecres, dijous continuarà el seu recorregut per la coa del cometa Swift-Tuttle, com cada any. Milions de partícules de pols s'incendiaran al contacte amb les capes altes de l'atmosfera, deixant al cel una llum de devers un segon.

Els Persèids poden observar-se des de mitjan mes passat i fins al dia 24, si fa o no fa, d'agost, però els moment de major activitat serà el dia 12 a les quatre de l'horabaixa i a la mitjanit, seogns explicà Javier Armentia, director del Planetari de Pamplona. Quan acabi el dia, comentà l'especialista, «s'espera que l'activitat de les estrelles fugaces permeti veure'n devers una per minut». Es podran contemplar entre 200 i 400 estels per hora en direcció a la constel·lació de Casiopea.

Les condicions són molt bones en aquesta ocasió ja que la Lluna, nova, no il·luminarà el firmament. Per poder gaudir d'aquest fenomen només és necessari allunyar-se de pobles i ciutats i romandre a l'espera en la foscor.

«Tots els anys, la Terra passa per una zona molt propera a l'òrbita del cometa Swift-Tuttle, on hi ha fragments de pols molt petits però que cauen sobre nosaltres a gran velocitat, a devers 50 quilòmetres per segon. A l'alta atmosfera la fricció amb l'aire fa que s'escalfin molt i es cremin, cosa que origina les brillantors, que és allò que anomenam una estrella fugaç», explicà Armentia.

+ VIST