Segueix-nos F Y T R

Breus

|

• Exposicions

El món íntim de Borges El món íntim de l'escriptor argentí Jorge Luis Borges es recrea a Roma en una mostra farcida d'objectes personals que la seva vídua, Maria Kodama, presentà ahir com «l'emotiu entorn d'un ésser extremadament lliure». «Era una bellíssima persona, un ésser humà profund, per a qui els majors valors eren l'ètica i la llibertat», assenyalà. La mostra aplega a la Galeria Nacional d'Art Antic, al romà Palau Barberini, llibres propietat de l'escriptor, primeres edicions, objectes personals, premis, condecoracions i manuscrits autògrafs, entre ells el del Manual de zoología fantástica. «Es tracta de fer arribar al públic quin era el seu món íntim, els seus llibres i manuscrits, i retre homenatge als països i les institucions que el premiaren. DdB.

• Art

Cinema al Reina Sofia El cicle «De repente... verano- Cine y casi cine», que es desenvoluparà al Museu Reina Sofia, durà per primer cop a Madrid les obres de joves artistes que empren el cinema o fusionen aquest amb el vídeo com a suport per a les obres d'art. Artistes europeus i nord-americans reconeguts internacionalment com Chantal Akerman, Matthew Barney, Sadie Benning, Sharon Lockhart, Michal Rovner i Virginia Villaplana, natural de València, utilitzen una pluralitat de llenguatges i preferències que són emprades amb fluïdesa per crear històries en què l'enigma de les accions i l'atracció per allò visual són aspectes claus. Berta Sichel, cap del Departament d'Obres d'Art Audiovisuals, ha realitzat una selecció de peces en què el llenguatge narratiu és escàs. «Són pel·lícules que parlen a través de les imatges i no per la paraula».EFE.

Gravats de Miró a Sitges Vint-i-sis gravats de gran format realitzats pel pintor Joan Miró a la dècada dels setanta s'exposaran des del proper divendres a la planta baixa de l'antic hotel Miramar de Sitges, propietat de la Diputació de Barcelona. La mostra, que podrà contemplar-se fins al 27 d'agost, presenta els gravats d'un moment en què Miró tenia ja un sòlid prestigi internacional però que incorporava noves tècniques.EFE.

• Traspàs

Mor Herling-Grudzinski L'escriptor polonès Gustaw Herling-Grudzinski va morir el passat dimarts a la nit a l'edat de 81 anys a un hospital de la localitat italiana de Nàpols, al sud del país, segons van indicar ahir fonts hospitalàries. Aquest autor era conegut fonamentalment per la seva obra Un altre món, en la qual tractava sobre l'univers dels gulag soviètics. El 1955 es va casar a Nàpols amb Lidia, la filla de Benedetto Croce, un gran filòsof, historiador i polític italià.EPR.

• Literatura

Més Plató i manco Prozac Lou Marinoff no és psicòleg ni psiquiatra, però tracta de millorar la vida diària de les persones i al seu llibre Más Platón y menos Prozac proposa una teràpia basada en la Filosofia, una disciplina que té més de 3.000 anys d'història. Professor de Filosofia al City College de Nova York, Marinoff és un dels pioners al moviment de la Filosofia pràctica, una especialitat que cada dia té més adeptes entre els desenganats dels mètodes psicològics i psiquiàtrics. Ell es declara «conseller filosòfic» i dialoga amb els seus «clients» "que no «pacients»" sobre les grans i les petites qüestions que afligeixen l'ésser humà, des del sentit de la vida o la pèrdua d'un ésser estimat a la separació matrimonial.EFE.

+ VIST