Segueix-nos F Y T R

El Consell divulga la història del Regne a través de Jaume III i Sanç

Els nous gegants foren presentats amb motiu de la Diada de Mallorca

| Palma |

La Diada de Mallorca 2002 visqué ahir un dels seus actes principals. La capella de la Misericòrdia fou escenari de la presentació dels nous gegants del Consell; Sanç i Jaume III. Amb aquestes incorporacions la principal institució insular culmina el projecte encetat l'any passat també amb motiu de la Diada, quan es presentaren Jaume II i Esclarmunda. D'igual manera que al 2001, els compassos dels Ministrils amenitzaren l'acte, amb la marxa d'autoritats, el ball dels gegants i La Balanguera. La representació política va estar encapçalada per la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar; l'impulsor del projecte i cap de Relacions Institucionals, Guillem Ginard; i la consellera de Cultura, Maria Antònia Vadell.

Els reis Sanç i Jaume III foren els dos darrers monarques del regne privatiu de Mallorca. Al primer l'anomenaven el rei mercader perquè promogué una important flota comercial i de defensa de pirates i corsaris. Aconseguí el regnat més fructífer de l'Illa i instituí el 1312 la bandera mallorquina. Per això, va vestit amb una túnica quatribarrada, una capa morada i un pergamí, el document institucional de la bandera. Mentrestant, Jaume III, nebot de l'anterior, i de caràcter «capriciós» segons el presentador Guillem Ginard, regnà entre 1324 i 1349, any en el qual morí a la batalla de Llucmajor, fet que posà fi al regne privatiu de Mallorca. Aquest monarca llueix indumentària guerrera, du el famós llibre de Lleis palatines i una espasa.

La presidenta del Consell expressà la seva satisfacció per la culminació d'aquest pla, aconseguint així l'objectiu de recuperar els símbols històrics i aproximar la institució a la gent. En aquest sentit "recordà Munar", s'instituí La Balanguera com a himne i s'organitzà la Diada anual per commemorar l'acte de confirmació, per part de Jaume II, als habitants de l'Illa els seus privilegis i llibertats atorgats pel seu pare, Jaume I el Conqueridor. Així mateix, la presidenta destacà la importància de crear memòria col·lectiva amb actes festius, com el programa Coneguem els reis de Mallorca.

Es tracta d'una 'passejada' cultural, amb cercaviles, animació i teatre de carrer a càrrec dels gegants del Consell, de personatges medievals i del Joch de Ministrils "desapareguts a principis del segle XVIII i recuperats fa un parell d'anys. Tot aquest espectacle popular es va lluir ja ahir vespre a Santa Margalida, i, en el marc de la Diada, també es desplegarà a Lloseta, Pollença, Maria de la Salut, Manacor, Llubí, Campos i sa Pobla. El dia gran, dia 12, s'exhibiran entre el veïnat a Palma.

+ VIST