Segueix-nos F Y T R

Julián Sánchez du «les pors de l'home quotidià» a La Resistència

Representarà demà vespre el monòleg «Miedos del medio social»

S.B./ EFE. Palma.
La sala cultural La Resistència de Palma acollirà demà dijous, dia 5, a les nou del vespre, el monòleg teatral de Julián Sánchez Miedos del medio socia, que aprofundeix en els temors i les angoixes que assalten l'ésser humà» en la societat actual. La representació es basa en el llibre del mateix títol publicat fa cinc anys per Julián Sánchez i en el qual es recullen contes de fantasia, terror i ciènciaficció.

L'espectacle s'ha creat de manera especial per a la sala i tendrà una durada inferior a una hora, però el seu autor explicà que «aquest viatge per les pors allò que vol és fer-ne partícips els espectadors i explotar una espècie de teatre que no té res a veure amb el que es fa ara».

El monòleg abraça diferents seqüències protagonitzades per «un senyor, grasset, amb barba i aficionat a la cervesa que som jo mateix -segons explicà l'autor-, en les quals l'actor passa per les diferents pors, emocions, ansietats i angoixes que assalten l'ésser humà en el transcurs de la seva vida diària».

Julián Sánchez vol recuperar a través d'aquest monòleg el «teatre de la pobresa», un teatre més popular i més viu típic de l'Est d'Europa, amb una escenografia nua i ben pocs artificis. «De tota manera, jo no som capaç de fer les genialitats dels actors de teatre d'aquests països perquè aquí hi ha més mitjans, encara que no gaire».

Miedos del medio socia no pretén ser una obra de terror a l'ús, sinó que se centra en la por psicològica, «una por que pot ser diferent en cada país, en cada lloc, o fins i tot a cada barri», segons va explicar Sánchez. «Aquí hi ha por de no arribar a final de mes, creada pel consumisme, mentre que en altres indrets hi ha por de no arribar al minut següent del dia, però ja a nivell físic».

L'autor es referí als temors humans, quotidians, «les pors que estam patint en un món que sembla difícil que vagi pitjor, però que hi està anant, com ho comprovam en veure que la mort s'ha transformat en negoci amb la guerra». La representació integra també moments de mim i de música punk i hardcore en un intent de fer-ne més partícip el públic perquè evolucioni des de simple espectador a protagonista de l'obra. «Però no es tracta d'un punk o un hardcore a la moda. És molt fàcil pegar quatre crits i dir alguna cosa, a mi m'agraden propostes més arriscades i completes».

El monòleg de Julián Sánchez a La Resistència sorgeix per presentar la segona edició del llibre publicat per primera vegada el 1998, i del qual s'han fet diferents representacions a Madrid, Catalunya i València. L'autor va dedicar un record especial a l'escenificació de l'obra que va fer a Madrid als cinemes Alphaville al costat del poeta Leopoldo María Panero, que hi aportà «fogonades d'idees increïbles».

Julián Sánchez nasqué el 1962 a Barcelona, és llicenciat en filosofia i ciències i ha treballat, entre altres ocupacions, com a educador, cambrer, periodista i professor de filosofia, «però simplement per guanyar-me la vida».

+ VIST