Segueix-nos F Y T R

Mor l'arqueòleg William Waldren, que residia a Deià des dels anys 50

Va ser el fundador del Museu Arqueològic de la vila el 1962

| Palma |

L'arqueòleg i pintor William Waldren va morir dimarts passat a Londres a causa d'una trombosi. Waldren tenia 79 anys, després de més de mitja vida vivint a Deià, des de 1952. El també escultor es va implicar per complet dins la vida artística i arqueològica de la localitat i de Mallorca, una implicació que es va plasmar en la creació del Museu Arqueològic de Deià l'any 1962 i en nombroses exposicions.

El batle de Deià, Jaume Crespí, va comentar que el Consistori prepararà un homenatge a Waldren, i el nomenaran fill adoptiu. William Waldren es va doctorar l'any 1975 en arqueologia a la Universitat d'Oxford. Va estudiar a la Lliga d'Estudiants d'Arts de Nova York, a l'Acadèmia Julien de París i a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Durant aquests anys, va realitzar exposicions als Estats Units i a Europa.

El 1952 es va instal·lar a Mallorca. Waldren va ser un dels fundadors de l'agrupació artística Es Deu des Teix, que va néixer el 1962 per donar a conèixer al públic mallorquí les últimes manifestacions de l'art no figuratiu d'avantguarda. Tots els seus integrants eren artistes estrangers que residien a l'Illa i que, amb les seves creacions, varen influir, al seu torn, els artistes locals.

El 1992 William Waldren va realitzar una mostra individual a Deià d'escultures realitzades amb fusta d'olivera. Durant la seva trajectòria, va conrear la pintura abstracta i va utilitzar materials diversos i no convencionals com el guix o les cordes, a més dels pròpiament pictòrics.

«L'obra waldreriana realitzada entre 1959 i 1960 ja s'adscriu a l'abstracció, encara que hi resten ecos o trets al·lusius a unes certes formes paisatgístiques», diu La Gran Enciclopèdia de la pintura i l'escultura a les Balears. A partir de llavors, «va eliminar les lleis de la perspectiva tradicional». Els quadres varen passar a ser «monocromàtics» i la matèria es va convertir en «protagonista».

Waldren ha dirigit excavacions en assentaments prehistòrics de Valldemossa i de Sóller, com la cova de Muleta. Els seus treballs sobre e Myotragus Balericus han permès allargar la cronologia prehistòrica de Mallorca. Les seves excavacions a la cova de Muleta varen permetre d'atorgar una visió nova del poblament inicial de Mallorca. També es varen emprar les datacions amb Carboni 14.

+ VIST