Segueix-nos F Y T R

Visita americana a l'origen de la sobrassada

L'empresària que ha difós el producte a Califòrnia coneix la família del pare Miquel Amengual

| Sencelles |

Dijous vespre Antònia Amengual Gelabert va rebre una visita molt especial. Juana Faraone, l'empresària d'origen valencià que ha introduït la sobrassada als Estats Units a través de la importadora La Española, gràcies a una recepta del germà d'Antònia, el pare Miquel, es va voler aturar a Biniali. Juana ha visitat durant tota aquesta setmana cellers i fàbriques de producte balear a Mallorca i a Menorca per intentar introduir nous aliments entre el públic americà, on la cuina espanyola s'ha posat molt de moda. La seva tenda i empresa d'importació, La Española Meats Inc. té vint treballadors a Los Angeles però Juana no oblida qui la va ajudar en els seus inicis, el pare Miquel Amengual de Biniali. «Passava per un mal moment personal i econòmic i vaig començar a fer sobrassada, xoriço i morcilles per vendre. Miquel i jo érem bons amics i ell va ser qui em va ensenyar la recepta i l'elaboració del producte. Al principi sortien taques blanques i ell tot d'una va veure que es devia a la falta de pebre bord. No ho va dubtar, va venir i va ficar les seves mans a la ribella on feia la sobrassada i em va ensenyar a pastar», explica Juana Faraone.

Fa més de sis anys que el pare Miquel, que ja té 84 anys i està malalt, no visita Biniali, on viu la seva única germana, Antònia, i les seves cunyades i amigues Catalina Mairata, Francisca Beltrán i Francisca Nicolau. Juntes, i acompanyades de l'amiga del pare Miquel a Los Angeles, Juana Faraone, dijous a vespre van agafar el telèfon i van cridar a Miquel, que s'alegrà molt de sentir-les des de Mallorca. «Ell era molt llest i a ca nostra fèiem matances cada any. Ningú no el va ensenyar, ell tot sol en va aprendre observant com els meus pares mataven el porc i pastaven la sobrassada», recorda Antònia.

El pare Miquel se'n va anar de Biniali per dedicar-se a les missions a Sud-amèrica i als Estats Units, a Los Angeles. Allà, a l'església Nativity de Torrance, a més d'ensenyar a fer sobrassada i també ensaïmades ha ajudat els més pobres. «Torrance és un barri perifèric de Los Angeles, amb gent molt pobra, i és allà, prop dels que no tenen res, on Miquel s'ha dedicat a donar-ho tot. Jo crec que és un sant. Ara és major i a vegades s'oblida de l'anglès i es posa a xerrar en mallorquí», contà Faraone.

Aquesta empresària americana, que ja havia visitat Mallorca, importa centenars de productes espanyols, des de pernil salat fins a ensaïmades, que arriben sense coure. El mercat americà, recorda, és molt exigent i restrictiu i això fa que un producte com la sobrassada no es pugui importar directament.

Després de la seva visita per Mallorca i Menorca ha pogut tastar ella mateixa la gran varietat de menjars típics que hi ha a Balears. «M'ha encantat el formatge, les coques, però el meu preferit continua sent la sobrassada feta aquí», explica.

I és que fins ara, Faraone, havia afegit a la sobrassada un ingredient poc mallorquí, l'all. Un element que, després del que li han aconsellat traurà de les sobrassades americanes que ven des de Califòrnia.

+ VIST