Segueix-nos F Y T R

DdB acosta al lector el temps i l'espai amb l'«Atles d'història de Mallorca»

El primer dels fascicles d'aquest volum es lliurarà el proper dia 26

| Palma |

«Des de sempre, l'ésser humà ha viscut fascinat pel temps i per l'espai. Des de fa mil·lennis, la història i la geografia han intentat donar resposta als grans enigmes que implica el pas del temps i l'exploració de l'espai.(...) I, des de fa segles, l'instrument millor per aconseguir aquesta síntesi són els atles històrics». Amb aquestes paraules comença la presentació de l'Atles d'història de Mallorca que Diari de Balears lliurarà cada setmana als seus lectors, ben de franc.

Aquesta obra fa part d'un projecte molt més ampli iniciat per Promomallorca Edicions SL el 1988, la Gran Enciclopèdia de Mallorca, en la qual s'ha publicat també l'Atles de Mallorca (1998-99) sota el patrocini del Consell de Mallorca i amb la col·laboració de Banca March.

El primer lliurament del nou col·leccionable serà dilluns dia 26 de desembre. Amb posterioritat, una vegada represa la rutina després de les festes nadalenques, els fascicles sortiran cada dissabte, encartats en el rotatiu.

Sota la coordinació de l'historiador Antoni Marimon, col·laborador en la secció opinió de Diari de Balears, l'Atles d'història s'estructura en tretze grans blocs, ordenats de manera cronològica a partir de les grans fites de la història política i social. Els dos primers tracten de la prehistòria: el primer és dedicat als primers contactes humans (2900-2500 aC) i a la consolidació de poblaments estables (2500-900 aC); el segon, a la cultura talaiòtica (900 aC-123 aC).

A continuació el volum, de 400 pàgines, s'ocupa del món romà (123 aC a 903) i de la societat islàmica (903-1230). El gran canvi provocat per la conquesta catalanoaragonesa i pel sorgiment de l'entitat política coneguda com a Regne de Mallorca, és l'eix del bloc cinquè, centrat en la figura de Jaume I i en la Corona de Mallorca (1276-1349). La Mallorca foral i les transformacions de la Baixa Edat Mitjana i de l'Edat Moderna són analitzats en els blocs sisè i setè, que fan referència al Regne de Mallorca en el si de la Corona d'Aragó (1349-1516) i a la seva pervivència en la Monarquia hispànica (1516-1715). A continuació, vénen els capítols dedicats als decrets de Nova Planta i a la conversió del Regne de Mallorca en una província espanyola (1715-1808). Els darrers cinc blocs s'ocupen de les grans transformacions que han tingut lloc en l'època contemporània. Aquests blocs es divideixen en temes que solen ocupar dues pàgines i poden ser objecte d'una lectura autònoma. Cada un incorpora un mapa.

+ VIST