Segueix-nos F Y T R

Un dels majors teatres del Sinaí surt a la llum

| El Caire |

Un teatre romà a la península del Sinaí que data del segle IV i és un dels més grans descoberts a Egipte va ser presentat ahir al públic després de cinc anys de treballs de restauració. El teatre, que es localitza en l'emplaçament històric de Pelufium, té 110 metres de diàmetre i és el segon que apareix en aquesta zona, va dir Mohamed Abdel Maqsud, cap dels treballs d'arqueologia del nord del Sinaí. Segons Abdel Maqsud, el teatre «va ser destruït per les tropes israelianes el 1967».

Pelufium va ser denominada així perquè allà desembocava el Pelufi, un dels set afluents del riu Nil, que en llatí significa fang. Ara Pelufium s'anomena en àrab Al Farama i es localitza a 35 quilòmetres a l'est de Qántara Sharq, al nord-oest del Sinaí. Al costat aquest de la localitat es varen trobar, així mateix, restes d'esglésies del segle IV que es varen usar fins als segles VII i VIII. Maqsud va recordar que Sant Isidor, que va viure entre els segles V i VI, va escriure que Pelufium estava protegida pels sants màrtirs sepultats a la ciutat, per la qual cosa no es va descartar que les esglésies descobertes a la zona continguin les seves restes mortals.

Al costat oest de Pelufium es van descobrir unes termes que daten del segle I, una altra església del segle V i una fortalesa del segle VI, que s'usava durant l'Imperi romà per defensar la frontera est d'Egipte. La fortalesa té 36 torres i tres entrades i a la seva restauració, que va durar sis anys, es varen usar un milió de maons, segons Maqsud. El cap de l'excavació a la zona, Ahmed Al Tabei, va explicar que a la mateixa zona van aparèixer també vasos de ceràmica, monedes i ossos d'animals amb figures esculpides. A més, es varen descobrir segells que assenyalen les relacions de l'Egipte romà amb els pobles de la Mediterrània. L'època romana va començar a Egipte l'any 30, quan governava el país la reina Cleopatra VII, i va acabar l'any 395, quan en dividir-se l'Imperi entre Orient i Occident, el territori egipci va quedar sota dependència de Bizanci.

+ VIST