Segueix-nos F Y T R

El premi Planeta es falla avui amb la novel·la històrica com aspirant

| Barcelona |

El grup editorial més potent de l'Estat donarà a conèixer avui vespre, al Palau de Congressos de Catalunya, el guanyador del premi Planeta, el més ben dotat de la literatura en castellà, 601.000 euros per al guanyador i 150.250 per al finalista. En aquesta LVI edició, la majoria de les deu obres finalistes estan ambientades en el passat, sobretot durant el segle XX.

Carlos Pujol, secretari amb vot del jurat, declarà ahir en la presentació del premi, que tres o quatre de les novel·les presentades tenen una qualitat «molt per damunt de la mitjana habitual», mentre que les demés deixen bastant a desitjar.

La resta del jurat està format per Alberto Blecua, Pere Gimferrer, Soledad Puértolas, Alfredo Bryce Echenique, Carmen Posadas i Rosa Regàs. Aquests quatre darrers aconseguiren el premi en passades edicions.

El fet de ser el premi que dóna més doblers amb una mitjana de 700.000 exemplars venuts en cada edició, converteix el Planeta en un focus d'especulacions sobre quines seran les obres guanyadores. Enguany, un dels noms que més sonen és el del showman i escriptor veneçolà, Boris Izaguirre.

De les 469 obres que enguany s'han presentat al guardó, no n'hi ha cap de les Illes Balears.
Tot i això, aquesta dada només és orientativa, ja que 131 d'aquestes no tenen la procedència especificada.
La literatura de les Illes s'ha vist reconeguda darrerament pels guardons que dóna el grup Planeta.
Maria de la Pau Janer guanyà el Planeta 2005 amb la novel·la Pasiones romanas i Gabriel Janer Manila es féu amb el Ramon Llull, aquest en català, per l'obra Tigres.

Com a novetat d'enguany, la cerimònia d'entrega dels premis es podrà veure en directe a través de la pàgina web del grup.

+ VIST