Segueix-nos F Y T R

Els poetes òrfics catalans indaguen a fons els misteris de l'existència

Una antologia recull textos de Riba, Espriu, Pàmies i Gimferrer

M.M. RAYÓ. Palma.

Francesc Ruiz Soriano (Badalona, 1964) és un apassionat de la literatura. A més de professor de llengua anglesa, és autor de diversos assaigs literaris i antologies com José Luis Hidalgo, poeta surrealista (1996), Vertientes poéticas de la primera promoción de postguerra (1997) o Antología poètica. Primeras promociones de postguerra (1997), entre molts d'altres, i als qual ara ja en pot sumar un més: Poetes òrfics catalans (El Gall Editor, 2007).

En aquesta acurada edició, de tapa dura i inclosa dins la col·lecció Trucs i Baldufes, Ruiz Soriano recull la veu poètica de Carles Riba, Màrius Torres, Salvador Espriu, Josep Palau i Fabre, Joan Perucho, Agustí Bartra, Ramon Xirau, Joan Vinyoli, Pere Gimferrer, Antoni Marí, Jordi Pàmies i Vinyet Panyella. Dotze autors, «un nombre màgic», per omplir una antologia «que no segueix regles generacionals, sinó una temàtica comuna: la salvació de la paraula».

Perquè si hi ha res que destaqui en aquesta obra és, precisament, la recuperació d'uns autors que s'allunyaren de la poesia realista i política de la seva època per deixar-se endur per uns versos «hereus del romanticisme i del simbolisme», aprofundint en el fet poètic «com una via de coneixement i indagació del misteri de l'existència». L'esperit d'Orfeu, que «encarna aquesta capacitat visionària i profètica que tot poeta assumeix en un desig de recerca d'allò misteriós», agombola el naixement d'aqueta nova antologia.

+ VIST