Objectiu: nova dramatúrgia

El teatre Principal ha creat unes ajudes específiques per als joves creadors. Des de la Fundació també impulsen tallers d'escriptura, a càrrec de Sergi Belbel i Jose Sanchis Sinistierra, amb l'ESADIB

| Palma |

Joan Arrom està decidit a convertir el teatre Principal de Palma en un referent dins la dramatúrgia contemporània. Consolidada una programació constant i de qualitat, el principal objectiu d’Arrom és ara potenciar els nous creadors de les Illes. Amb aquesta voluntat, la Fundació Teatre Principal ha convocat per primera vegada les beques a la producció escènica, destinades exclusivament a nous creadors. "Ens trobàvem que les actuals ajudes que dóna la Fundació anaven només destinades als professionals, fet que excloïa els joves creadors que cercaven una oportunitat", explica Joan Arrom, director gerent del teatre Principal, qui ha volgut fer una passa més per tal d’oferir aquesta oportunitat als dramaturgs més novells.

El termini de presentació de projectes ha acabat recentment i, abans de final de mes, es donarà a conèixer el mereixador de l’ajuda que veurà, en el termini de dos anys, com el seu projecte es fa realitat. Tot i això, no es descarta que el premi pugui ser compartit ex aequo.

Un total de 13 propostes opten a aquesta ajuda, de les quals 8 són de teatre de text i 5 projectes multidisciplinars. "Que no hi ha idees fresques?", es demanava Arrom abans de convocar el premi. "I tant, que n’hi ha. Aquí hi ha 13 projectes que ens han sorprès gratament per la seva qualitat, sobretot els no textuals.", afirmà. Les ajudes, contràriament al que succeeix a les professionals, estan obertes a totes les Balears, fet que ha propiciat que algunes propostes hagin vingut des d’Eivissa.

També a la formació

Joan Arrom, però, és conscient que per crear un bon planter teatral, i no només des del punt de vista interpretatiu, és necessari una formació adequada i de qualitat. Per això, amb l’ESADIB (Escola d’Art Dramàtic de les Illes Balears), ha organitzat dos tallers d’escriptura teatral a càrrec de dos titans dins el món de la dramatúrgia: Sergi Belbel i Jose Sanchis Sinisterra. El primer es durà a terme els dies 13, 14, 15, 27, 28, 29 d’octubre, mentre que el de Sanchis Sinisterra es farà a final de novembre.

Amb vista a un futur, Joan Arrom no descarta establir una relació entre els resultats obtinguts d’aquests tallers de creació i les ajudes que es destinen als nous creadors. "Volem que la gent s’impliqui i qui sap si a la llarga podríem fer una mena de taller creatiu, tal com es fa en el TNC".

Més enllà d’aquestes oportunitats, el teatre Principal també programa dins el seu cartell algunes obres que volen donar sortida als joves de l’Illa i per fer-ho la sala petita, acollidora de les propostes més agosarades, n’és el marc més idoni. Per aquesta temporada, Arrom esmenta Ganes de Mus, de Joan Antoni Sunyer, Francesc Miquel Quetgles i Daniele Fregpane, finalistes dels premis Botil 2007.

Els referents de Joan Arrom

El Teatre Nacional de Catalunya i la Sala Becket de Barcelona són alguns dels referents amb què Joan Arrom s’ha fixat a l’hora d’elaborar el seu projecte per a nous creadors. "A Catalunya ja fa anys que sembren i ara els estan començant a sortir molt bons fruits. Nosaltres, des de les Balears, també volem començar a plantar la llavor", declarà el director genent del teatre Principal. Un d’aquests fruits que més bon sabor està donant a la dramatúrgia contemporània catalana, segons Arrom, "l’home del moment", és el jove Jordi Casanoves (Vilafranca del Penedès, 1978). D’ell, precisament, en podrem fer un tastet al teatre Principal, ja que serà durant els dies 13 i 14 de setembre quan podrem gaudir de la seva darrera creació, La Ruïna.

+ VIST