Segueix-nos F Y T R

Mor Francesca Ensenyat

L'escriptora va obtenir el Ciutat de Palma de novel·la l'any 1984 amb Villa Coppola

| Palma |

El món de les lletres catalanes ha perdut “una escriptora de raça”, com la definí Antònia Vicens. Francesca Ensenyat Seguí morí ahir a 57 anys després després d’una trajectòria literària que començà de ben jove. Xesca Ensenyat inicià la seva carrera com a escriptora l’any 1969 amb el llibre de poemes Ciutat de l’horabaixa. Poc després canvià de gènere i passà a la narrativa, en la qual publicà fins a vuit títols. És autora de L’amagatall de guipur (1974), amb el qual obtingué el Ciutat de Manacor. Aquest llibre el publicà amb Turmeda i va ser aquell any quan l’escriptor Antoni Serra conegué l’empenta d’Ensenyat, que qualificà ahir de “gran força expressiva”.

“Ensenyat va saber marcar nous camins, encara que per mi fou amb Quan venia l’esquadra que es va mostrar tal com era”, afegí Serra. “Aquest llibre és una autobiografia novel·lada en la qual féu una descripció molt crítica de la Mallorca de la seva infantesa i joventut”, explicà el literat. “Fregava la genialitat”, indicà, per la seva banda, l’escriptora i amiga Antònia Vicens. Títols com Una moda fresqueta (1991), Canvi de perruqueria i altres misèries (1995), Massa vi per a un sol calze (1994) i Quaranta anys no són res (1997) conformen part del seu llegat literari. A més, obtingué el premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga l’any 1984 amb Villa Coppola.

Pollencina de naixement, Ensenyat fundà i dirigí l’Espira, una publicació mensual apareguda a Pollença entre febrer del 1987 i gener del 1988. Hi oferia una visió crítica de la política municipal i hi publicava un dossier sobre temes diversos, amb atenció especial a les il·lustracions. També col·laborà amb diversos mitjans de comunicació, com ara Ultima Hora i El País. En l’actualitat, escrivia gairebé cada dia al seu blog, titulat L’hidroavió apagafocs. Ahir, en assabentar-se del traspàs, els comentaris dels seus lectors blogaires eren un emotiu record cap a una escriptora “mestre de tants i patriota exemplar”. Amics i familiars s’acomiadaran d’ella avui capvespre al tanatori de Bon Sosec. Serà entre les 15.00 i les 20.00 hores.

+ VIST