Segueix-nos F Y T R

Els dimonis podran cremar a ple

La Federació de dimonis i el Consell accepten el primer esborrany sobre la directiva europa que permetrà els correfocs

Els correfocs i les festes amb foc es puguin celebrar amd tota normalitat. | S. AMENGUAL

| Palma |

A la fi sembla que s'ha arribat a un primer acord. La transposició espanyola sobre la directiva 2007/23/CE, que limita i prohibeix els materials pirotècnics, no condicionarà la vida i l'activitat dels dimonis i dimonions de les Balears. Així ho indicaren ahir els responsables de la Federació de dimonis i bèsties de foc. Del mes de març ençà, la Federació treballa amb el Departament de Cultura del Consell i amb la Direcció general d'Indústria per argumentar al Govern de Madrid quin significat tenen els correfocs i "el perill que suposaria la seva desaparició".
Després de quatre mesos de reunions i diàleg, sembla que s'ha arribat a un primer acord d'entesa. Així, el Ministeri d'Indústria ha presentat un esborrany de reial decret en el qual es desglossa la transposició de la directiva europea al reglament estatal.

S'hi regula la utilització d'explosius i de material pirotècnic per a l'ús civil, però "els emprats pels dimonis en restaran al marge", assenyalà Joana Maria Mairata, de la Federació de dimonis. "Farem servir el material pirotècnic que empràvem fins ara, però no durà l'etiqueta de la CEE i sols el podran emprar els dimonis i les colles acreditades", especificà. En principi, aquesta mesura d'"excepció" farà possible que els correfocs i les festes amb foc es puguin celebrar amb tota normalitat a les Illes. La situació pot variar al País Valencià i al Principat, que preveuen activitats com mascletades, la patum, Sant Joan i les cordàs.

Tot i això, la Federació, el Govern i el Consell continuaran treballant en la proposta de Madrid i abans del 30 d'agost presentaran al·legacions al projecte de reial decret. "Tots farem feina pel nostre compte i després ho posarem en comú", aclarí la consellera insular Joana Lluïsa Mascaró. "Esperam que per novembre ja estigui enllestida", afegí, perquè l'Estat ha d'haver adaptat la llei a la normativa europea abans del gener de 2010. Una solució, doncs, que segons Mairata "sempre és millorable", d'un ensurt que "s'hauria pogut evitar si s'haguessin tingut en compte aquestes festes des d'un principi".

+ VIST