Segueix-nos F Y T R

Delicadeses modernistes

Can Prunera cuida fins al més petit detall de la seva decoració. Les vidrieres i les 14 làmpades originals en són una de les joies, a més de les pintures ornamentals

L'escala helicoïdal presideix el rebedor del casal del carrer de la Lluna. | Ferran Aguiló - Teresa Ayuga

| Palma |

El casal modernista de Can Prunera es vesteix de gala per a la seva inauguració, dilluns que ve, dia 24. Els promotors de la casa museu (la Fundació Tren de l'Art) i els encarregats de la seva museïtzació han cuidat fins al darrer detall d'aquest edifici que inclou una àmplia representació arquitectònica i ornamental del corrent modernista. Les decoracions als sostres i parets en són un clar exemple, com també el mobiliari de fusteria, el trespol, les vidrieres i les catorze làmpades originals que donen llum a les estances principals del casal. Aquestes darreres han estat objecte de restauració per l'empresa Dorados y Cromados, que regenta Diego Varas Ferrer. Durant quatre mesos, els tècnics han desmuntat peça a peça cada una de les làmpades per tal de netejar-les i restituir els elements més deteriorats. El cristall, el llautó i el bronze són els materials essencials d'aquests objectes decoratius i d'il·luminació que, segons assegura Varas Ferrer, "es nota que foren elaborats artesalment i dissenyats en exclusiva per a l'espai on estan ubicats".

La tasca de neteja i consolidació no ha estat senzilla ja que els vidres són molt delicats i s'han hagut de desmuntar amb molta cura. "Hem desfet totes les parts, netejant els filets que uneixen cada cristall i després assegurar-nos que el procés elèctric fos el correcte", explicà l'encarregat de la restauració. Dels catorze llums que vesteixen les quatre plantes de l'edifici destaca, en especial, el que està al rebedor presidit per la majestuosa escala helicoïdal (clar exemple del modernisme). Aquesta és una làmpada afegida a la barana. "Mai no n'havia vista cap d'aquestes característiques", manifestà Varas.

Els cristralls transparents i matisats són els que predominen a tots els luums de les estances amb elements decoratius fets amb vidre verd, rosa i cristall de roca. "Aquests darrers són preciosos", indica el restaurador, qui també destacà les tulipes de l'època fetes amb cristall gravat de dues de les làmpades de la casa museu. "Però la que realment més m'impressionà fou una en forma de libèl·lua i que està feta amb bolletes de cristall", afegeix. I és que, com es caracteritzen les obres d'aquesta època, els elements naturals o animals són una nota predominant del disseny decoratiu modernista que també queda palès a Can Prunera. Els vidres de les portes i finestres, amb les seves formes i els gravats particulars, també en són un exemple i que en el cas de Can Prunera han perdurat intactes en el seus prop de cent anys d'història. Un exponent clau del que fou aquest corrent cultural i que significà per a la vall de Sóller.

+ VIST