Segueix-nos F Y T R

El Picasso ceramista torna a casa

La Casa Natal de l'artista va acollir ahir la inauguració d'una mostra de 25 peces cedides per la fundació Art Serra que firmà també un conveni per traslladar-hi la col·lecció durant cinc anys

Les ceràmiques ja varen visitar Màlaga el 98. | Ferran Aguiló

| Màlaga |

En la visita que el 1946 féu Pablo Ruiz Picasso als tallers terrissers del poble francès de Valauri es consolidà el seu interès per la ceràmica. Tan gran va ser el seu afany de creació que fins al dia en què va morir, l'any 1972, firmà un total de 4.000 peces, 25 de les quals s'exhibeixen des d'ahir a la seva Casa Natal de Màlaga amb l'exposició La col·lecció Serra i s'hi podran veure fins al juny del 2010. Aquesta selecció d'obres arriba a la ciutat andalusa cedida per un període de cinc anys prorrogables gràcies "a la sensibilitat per l'art de persones com Pere A. Serra, que ha posat a disposició de la Casa Natal part de la seva col·lecció personal", assegurà el batle de Màlaga, Francisco de la Torre. La relació del col·leccionista amb la ciutat va néixer el 1998, recordà De la Torre, quan el president d'Art Serra "va deixar part del seu recull de ceràmiques per a la reinauguració d'aquest centre en presència dels reis d'Espanya".

De la Torre va destacar el valor "excepcional" d'aquestes obres i la personalitat del col·leccionista Pere A. Serra com a "empresari, periodista, amant de l'art, gestor cultural i impulsor de diversos centres artístics a Balears".
En representació de la fundació Art Serra, Miquel Serra explicà que aquestes peces van ser adquirides en subhastes de Londres i París. Algunes varen ser guardades en el Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard, on no van ser exposades, i després d'això varen arribar a la capital de la Costa del Sol per l'interès del consistori local i de la Fundació Picasso-Museo Casa Natal d'exhibir-les ara en el 128è aniversari del naixement de l'artista.
Pablo Ruiz Picasso va revolucionar i va innovar el suport ceràmic. Les peces de la col·lecció d'Art Serra són "un exponent clar del seu treball, que permet investigar encara més els diferents mitjans d'expressió que va utilitzar", segons comentà la directora de la fundació, Lourdes Moreno.

Concorreguda inauguració

La ceràmica és un dels suports artístics de Picasso més valorats pel públic malagueny i és potser per això que, ja al vespre, un gran nombre de visitants acudiren a la inauguració de La col·lecció Serra a la Casa Natal de pintor. L'acte va ser presidit pel batle de Màlaga i la directora de la fundació, que foren acompanyats també pel regidor de Cultura, Miguel Briones; la regidora d'Economia i Hisenda, Carolina España, i Carmen Serra, Miquel Serra, Angela Moreda i Rogelio Araujo en representació de la fundació Art Serra. D'altra banda, Salvador Haro, autor del text del catàleg de La col·lecció Serra, va intervingut amb les seves explicacions en aquesta visita oficial.
Per contextualitzar l'exposició, el Centre de Documentació dirigit per Pilar Rodríguez ha aportat al muntatge uns plafons digitals a través dels quals s'analitza cadascuna de les peces i s'explica la vinculació del col·leccionista amb la Fundació Picasso.

La ruta Picasso

Màlaga és una ciutat cultural, bressol i residència d'artistes i creadors, i difusora del seu artista més consagrat, Pablo Ruiz Picasso. Més enllà del número 15 de la plaça de la Merced, seu de la Fundació Picasso i casa natal de l'artista, Màlaga respira art. La presència de Picasso s'hi fa notar, ell volia que el seu art habitàs a casa. La ruta Picasso rememora els seus llocs de joc i convida a visitar el seu col·legi, la seva casa i altres espais que aprofundeixen en la seva figura. El 2003 naixia el Museu Picasso; abans, el 1988, s'havia creat la Fundació com a centre de documentació, col·leccionisme i promoció cultural. Una dècada després es reinaugurà guanyant nous espais amb l'afany de continuar promovent l'obra del pintor.

+ VIST