Segueix-nos F Y T R

Demostració de força

Més de 700 persones fan part de la Nit de la Cultura que ahir celebrà l’OCB a l’Auditori de Manacor. Va ser la gala més concorreguda de la història de l’ens, que compleix 50 anys. La crítica als atacs del Govern Bauzá a la llengua i a la cultura centraren l’acte, on es donaren els premis 31-D

Foto de família dels premiats, amb representants d’Enllaçats pel Català, Assemblea de Mestres i Professors de Català, Crida, els pares i les mares (COAPA), Antoni Gomila, Sebastià Serra, Antoni Marimon, Llorenç Carrió, Lleonard Muntaner, Francesc Vicens, Bernat Gasull, Obrint Pas, Jaume Bonet, Tomeu Amengual i Jaume Mateu. | Ferran Aguiló

| Manacor |

Èxit de la Nit de la Cultura. La gala que organitza l'Obra Cultural Balear (OCB) es convertí enguany en una demostració de força del fet que la ciutadania no vol quedar palplantada davant els atacs constants cap a la cultura, la llengua i el país. L'Auditori de Manacor omplí ahir vespre les 785 localitats, fet que converteix aquesta gala dels premis 31 de Desembre en la més concorreguda de la història. Fins i tot hi hagué ciutadans que quedaren en llista d'espera.

I és que l'ocasió pagava la pena i així també ho deixà palès el president de l'Obra, Jaume Mateu, en el discurs oficial, quan comparà la política de José Ramón Bauzá amb la de Felip V. "El Govern Bauzá, trencant unilateralment el diàleg i el consens que amb tant de seny i responsabilitat havíem bastit entre tots, ha dictat un novíssim Decret de Nova Planta que proscriu el català i suspèn els drets dels qui el parlam".

Apartheid lingüístic

Mateu recordà que l'Executiu popular ha arraconat el català primer de la televisió pública, després de l'Administració i ara també dels centres educatius per "instaurar l'apartheid lingüístic". Malgrat aquesta actitud crítica, Mateu encoratjà a continuar treballant perquè "hem de continuar demostrant a qui sigui que no som un poble servil i de derrotats".

Els ciutadans de Manacor ho evidenciaren ahir de sobres. La gala començà a les nou i quart del vespre amb un auditori entregat. El batle de la localitat, Antoni Pastor, fou l'encarregat d'encetar l'acte i donar la benvinguda als assistents. La decisió de Pastor de votar contra la Llei de funció pública -que suposà la seva expulsió del PP- fou ahir aplaudida, sobretot quan recordà que aquest no era un "dia de discursos de partit, perquè ara jo no en tenc". I bromejà amb allò d'"estic al mercat". Pastor recordà també que enguany "ha estat un any molt díficil i els partits de Manacor hem arraconat diferències per treballar plegats per la llengua i la cultura". És més, la primera vara apuntà que des de la vila "seguirem l'estela d'Antoni Maria Alcover", en record dels 150 anys del naixement del canonge de Santa Cirga, que també marcà l'esdeveniment, igual que el 50è aniversari de l'Obra Cultural.

Després del de Pastor, arribà un altre discurs ben diferent. El sempre punyent Miquel Àngel Llonovoy comparegué amb dues bolles daurades damunt cap i fent el símbol de la victòria, emulant Delgado. Llonovoy féu el seu particular repàs de l'any amb ironia, crítica i dient veritats com a punys.

Música i espectacle s'uniren en aquesta festa, presentada per Rafel Gallego i Ester Carnicé. Les actuacions i discursos s'intercalaren amb l'entrega dels nou premis 31 de Desembre a les entitats, persones o col·lectius que han destacat pel seu treball en defensa de la llengua, la cultura o el país. Entre ells, cal ressenyar el premi Emili Darder als col·lectius Enllaçats pel Català, Assemblea de Mestres i Professors de Català de les Illes Balears, la plataforma Crida i a tots els pares i mares (personalitzats en la COAPA) per la multitud d'iniciatives que enguany han hagut d'afrontar a causa de les retallades del Govern popular en educació i el català.

Antònia Font, Obrint Pas (guardonats amb el Gabriel Alomar) i Isidor Marí s'afegiren a l'esdeveniment amb la seva música, mentre que Antoni Gomila interpretà un tros de l'existós monòleg d'Acorar enmig de les rialles del públic. Com sempre, el cant de La Balanguera clogué l'acte, enguany amb la veu de la Coral de la UIB.

La Nit de la Cultura 2012 passarà a la història de l'OCB com la més concorreguda, però també per ser una vetllada en què es demostrà que l'activitat cultural de les Balears és ben viva i que la defensa de la llengua catalana és més necessària que mai. Com recordà Mateu, "malgrat aquesta ofensiva brutal, injusta i innoble, els mallorquins i illencs en general hem sabut respondre-hi exemplarment".

+ VIST