La cultura popular i tradicional de les Balears viatja a Barcelona

|

El Govern de les Illes Balears, mitjançant la direcció general de Cultura i l’Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) acosta, durant el mes de gener, la cultura tradicional i popular de les Illes al Principat de Catalunya amb l'organització de diferents activitats de caire musical, teatral, expositiu i gastronòmic.
 
Entre aquestes activitats destaca el concert 'Nits de Formentera' que acollirà el Centre Artesà Tradicionàrius el pròxim 29 de gener. L'espectacle, dirigit per Miquel Brunet, integra els principals actors del panorama musical de Formentera: Aires Formenterencs, Imaràntia, Xumeu Joan i Caramelles de Formentera.
 
El Centre Artesà Tradicionàrius completa la seva programació amb l’exposició 'L'art de l'Art de Ramon Llull', en commemoració del 700 aniversari de la seva mort, o l’acte 'Oda a la sobrassada', a càrrec del músic i gastrònom Pere Tàpias.
 
A més, la Direcció General de Cultura de les Illes Balears se suma a la promoció de la Cultura Tradicional i Popular a Barcelona amb la signatura d'un conveni de col·laboració amb l'Associació Cultural Albopàs per ajudar en la programació dels actes del Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla al barri de Gràcia que se celebren durant el darrer cap de setmana de gener.
 
El director general de Cultura, Jaume Gomila, ha valorat que la Cultura Tradicional i Popular de les Illes Balears «és un àmbit de govern important, d'acord amb les competències que tenim assignades. Ja hem reactivat el Consell Assessor de Cultura Tradicional i Popular. I, ara, estam promovent la presència dels nostres artistes a Barcelona, dins el context de la festivitat de Sant Antoni».
 
Gomila també ha destacat la celebració de Sa Pobla a Gràcia, la qual considera «un punt de trobada per a la comunitat universitària i, en general, per als amants de la cultura d'arrel. Haver formalitzat el suport anual a aquesta manifestació de la nostra identitat, tan concorreguda i genuïna, amb clar interès general, representa un compromís acomplert».
 
Un altre dels centres d'acolliment cultural de les Illes serà El Maldà Teatre, que albergarà la representació de l'obra 'Al cel nos vegem tots plegats', basada en la visió que diferents directors –Pau Carrió, Jordi Oriol i Toni Gomila- aporten sobre les rondalles mallorquines. La tradició de les rondalles mallorquines és probablement la forma literària més famosa de l’illa de Mallorca. Les rondalles varen sorgir com a contes de tradició oral i popular, passats de pares a fills durant moltes generacions, fins que la gran feina del Mossèn Antoni Maria Alcover, firmada amb el pseudònim de Jordi des Racó, les va aplegar en 24 volums a partir del segle XIX. Aquest serà el segon cicle de propostes teatrals úniques a partir de les rondalles tradicionals mallorquines, a través de mirades de diferents directors amb una companyia creada expressament per a l’ocasió i coordinada per Catalina Florit.
 
 
Programa:

Diumenge, 10, 17 i 24 de gener
El Maldà Teatre (c/ del Pi, 5)
12.30 h Representació de l’obra Al cel nos vegem tots plegats, una obra basada en la visió que diferents directors –Pau Carrió, Jordi Oriol i Toni Gomila- aporten sobre les rondalles mallorquines. Un espectacle coordinat per Catalina Florit.
 
 
Dijous, 28 de gener
Fundació Festa Major de Gràcia Espai Musons (c/ de l’Alzina, 9)
17 h Inauguració Exposició Cartells de Sa Pobla a Gràcia.

Centre Artesà Tradicionàrius (Travessia de Sant Antoni,  8)
20 h Inauguració de l’exposició L’art de l’Art de Ramon Llull, en commemoració del 700 aniversari de la seva mort de Ramon Llull.

20.30 h Presentació de l’acte Oda a la sobrassada, a càrrec del músic i gastrònom Pere Tàpias.

Glosada oberta amb diversos cantadors de Balears i el Principat, com Mateu “Xurí”, Maribel Servera, Catalina Canyelles, Cor de carxofa i d’altres.
 
 
Divendres, 29 de gener
Centre Artesà Tradicionàrius (Travessia de Sant Antoni,  8)
19 h Taller de ball de bot a càrrec de Margalida Cladera, del grup Tramudança.
22 h  Concert: Nits de Formentera, amb AIRES FORMENTERENCS, IMARÀNTIA, XUMEU JOAN, CARAMELLES DE FORMENTERA. Espectacle dirigit per Miquel Brunet.
Ball de Bot amb el grup Tramudança.
 
Centre Cultural Popular la Violeta de Gràcia (c/ de Maspons, 6)
19.45 h Inauguració de l’exposició Welcome to Ses Illes, comissariada per Pau Minguet.
20 h Espectacle poètic i musical El Verger de l’Amat, basat en l’obra de Ramon Llull. A càrrec de Montse Germán i Ferran Pisà.
 
 
Dissabte 30 de gener
Places del Diamant, de la Virreina, del Nord i als carrers de Verdi del Mig, Joan Blanques, Torres-Plaça Gato Pérez, Tordera, Guilleries,  Placeta Sant Miquel, Travessia de Sant Antoni i Puigmartí.
11 h: Muntatge dels foguerons a les places i carrers esmentats.
 
Mercat de l’Abaceria i la Llibertat 
12 h Música: Xeremiers de Mallorca.
 
Mercat de l’Estrella i Lesseps
12 h Glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa.
 
Centre Cultural Popular la Violeta de Gràcia (c/ de Maspons, 6)
12 h Espectacle de teresetes La rondalla del fraret, de la companyia Teresetes Migjorn.
19 h Trobada dels xeremiers.
 
Plaça de la Vila
19.30 h Plantada de les Colles de Cultura Popular.
Sonada dels Xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.
20 h Lluïments de les colles participants.
20.30 h Inici de la cercavila fins a la plaça de la Virreina. Hi participen: Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Tamborers d’Albopàs, Dimonis d’Albopàs, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll, Gaudiamus Drac del Coll i Kabum.
 
Plaça de la Virreina
21.30 h Encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb les ximbombes i els cantadors.
23 h Balls i cants mallorquins amb l’actuació musical i ballada a càrrec dels grups  Tramudança de Sant Llorenç, Xeremiers de Mallorca i Balladors del Raiguer.
 
Plaça del Diamant 
21.30 h Revetlla, glosada i cançons amb festa de sa ximbomba de sa Pobla, Glosadors de Mallorca i Cor de Carxofa de Catalunya
 
Carrers de Verdi del Mig, Joan Blanques, Torres-Plaça de Gato Pérez, Tordera, Guilleries, Placeta Sant Miquel, Travessia de Sant Antoni i Puigmartí.
21.30 h Encesa dels foguerons i inici de la revetlla.

+ VIST