Segueix-nos F Y T R

Judit Vega: «La UNED ha de viure fora dels murs de l'edifici»

Entrevista amb Judit Vega, directora de la delegació de la UNED a les Illes Balears

|

Entrevista Judit Vega, directora de la delegació de la UNED a les Illes Balears.

- Vostè es va incorporar al centre de la UNED a les Illes Balears a finals del mes d’octubre de l’any passat. Quins reptes s’ha marcat i què vol assolir en aquesta etapa com a directora del centre?

- Des de que vaig arribar el que més em preocupa i més m’ocupa i el que més vull fer en aquest centre, és, no tan sols desenvolupar la part docent de la UNED, també vull desenvolupar la part social. Crec que hem nascut amb aquest caire social. S’ha apropat a llocs tan allunyats dels grans centres d’estudi com Salamanca, Santiago i Madrid... Hem apropat la universitat al poble, hem estat pioners en impartir classes en centres penitenciaris, hem creat centres a l’estranger... Llavors, aquesta part social, que no és més que una manera de donar les gràcies a la societat per tot el que ens aporta a nosaltres, m’agradaria revertir-ho a favor de la societat. Obrir les portes de la UNED, que és una universitat de l’Estat, que es subvenciona amb doblers públics i que tothom pugui conèixer-la i gaudir-la.

- El perfil de l’estudiant de quan va començar la UNED a principis dels anys 70, ha anat evolucionant de tal manera que ens trobam que hi ha gent molt jove que estudia a la UNED.

- Si, i enguany ho hem vist d’una manera més clara. Jo som, gairebé, filla de la UNED perquè vaig estar de directora a Suïssa setze anys. I el perfil dels nostres alumnes ha evolucionat: de gent més major, de més de quaranta anys, que no havia estudiat en el seu moment o no havia acabat, a alumnes cada vegada més joves, i jo crec que és perquè els atreuen les xarxes socials i fer feina amb l’ordinador, i és clar, nosaltres som punters en tecnologia per estudiar. I també hi ha una crisi econòmica que fai que a la gent li costi enviar els fills a estudiar a la península quan no hi ha carreres aquí.

- A la UNED continuau amb el curs amb normalitat, no heu notat massa incidència de la crisi provocada pel coronavirus...

- La gent es sorprèn quan els coment que per a nosaltres malgrat ser estudis a distància, això també suposa un problema. Jo ara som una directora d’orquestra que ha de dirigir 133 músics, que són cadascú a ca seva, a Mallorca, Menorca i Eivissa, són els professors tutors i personal administratiu, i cada dia nosaltres feim des de casa de cada professor, una mitjana de 82 tutories, entre les 16.30 i les 21.00. Són moltes i s’ha de controlar, perquè les tutories són presencials. La gent pensa que som una universitat on line, i no, som una universitat semipresencial. Totes les classes es fan presencials als centres de Palma, Maó i Eivissa, i els exàmens també són presencials. Vàrem de reorganitzar-nos en molt poc temps, per dur endavant aquestes 82 tutories, gairebé sense temps. Els professors des de casa, han de preparar les classes amb els seus ordinadors, amb càmeres, micros... no ha estat tan fàcil. Però ja la primera setmana ho aconseguírem i estam contents.

Des del passat dilluns es tornen a fer aquestes tutories, el seguiment de les classes i també l'atenció a la llibreria virtual, perquè tots els estudiants puguin estar tranquils que rebran els llibres que han demanat directament als seus domicilis. No és així?

Sí, certament. Nosaltres no hem volgut interrompre-ho. La veritat és que hem estat valents. Vaig dir al personal de la UNED que intentaríem seguir amb tots els serveis que oferíem abans, entre ells el servei de llibreria. Com que és un servei on line, entra dins les activitats que podem fer i una vegada a la setmana hem anat al centre perquè una empresa de missatgeria vengués a cercar els paquets de llibres a fi que els alumnes poguessin continuar estudiant.... Perquè nosaltres tenim dues matrícules, una que és l’habitual, la de setembre, i una altra al mes de febrer, hi havia alumnes que s’acabaven de matricular i no tenien els llibres. Per altra banda, hem seguit també amb els cursos d’extensions universitàries, que feim els divendres i dissabtes totes les setmanes de l’any, i també des del principi he pensat que estant a casa aquests alumnes necessiten més atenció que abans. Jo els escric i els dic que en temps excepcionals hem de tenir un comportament excepcional. Oferir aquests cursos d’extensions universitàries ho agraeixen moltíssim perquè poden continuar fent altres coses.

- De la recaptació d’aquests cursos d’extensió heu donat 3.000 euros per a la compra de material sanitari a alguns hospitals...

Correcte. Nosaltres som una universitat que ha de viure a fora dels murs de l’edifici, no solament és el saber, ens hem de fer conscients dels problemes del nostre temps: del canvi climàtic, de la desigualtat social... Ja hem fet una col·laboració amb un col·legi de Son Gotleu i de la Soledat... En aquest sentit, si hi ha una pandèmia i nosaltres podem col·laborar d’alguna manera, ho feim. El primer que vàrem fer quan va sorgir tot això va ser escriure un missatge al rector de la UIB, el senyor Huguet, i a la Conselleria d’Educació i a la de Sanitat, per oferir-los tant els nostres espais com les nostres tecnologies. En un moment on tothom tenia pànic i tot era tan incert, vàrem oferir la UNED, que no és meva, és de tothom. Tot l’equip directiu vàrem fer un curs, en el qual tinguérem 200 alumnes, i vàrem utilitzar el superàvit del curs per a comprar material sanitari. Me vaig posar en contacte amb la conselleria de Sanitat i me donaren un contacte per donar els doblers, i hem donat els 3.000 euros.

- Ara estam immersos en el segon quadrimestre del curs de la UNED, què passarà quan arribi la setmana d’exàmens, es podran fer de manera presencial o s’haurà d’esperar?

- Això és el que més preocupa a tots els alumnes i, òbviament, també a la UNED. Com deia, som una universitat semipresencial. Sempre hem fet els exàmens de manera presencial, perquè és la manera de garantir que és l’alumne qui es presenta, i també és una manera de fer-los viure el que és la universitat. Ara hem de desenvolupar un programa per examinar en línia. La situació és incerta, no sabem quan acabarà la pandèmia i si podrem acabar el curs tots dins l’aula. Hem de veure els possibles escenaris, i hem de tenir en compte la possibilitat d’examinar en línia, i els exàmens de maig no es faran al maig. Com a molt prest els exàmens es farien a principi de juny.

+ VIST