Segueix-nos F Y T R

[VÍDEO] Dinamitzadors lingüístics, vals culturals per a tothom, llei de drets culturals, índex de felicitat i benestar, renda bàsica, escola de pares...

|

El dinamitzador cultural i comunicatiu i director d'Ona Mediterrània i dBalears, Tomeu Martí i Florit, ha participat en el Fòrum de Primavera de l'OCB amb una conferència titulada 'Sus cultura! 15 propostes per la llengua, la cultura i la cohesió social'.

Martí ha contextualitzat les propostes fetes: «es tracta d'un exercici d'aturar un moment la dinàmica del dia a dia. Pensar en gran, amb l'ambició d'anar més lluny. I de posar al servei de la col·lectivitat un aplec d'idees que, en el pitjor dels casos poden funcionar com a far per orientar la direcció cap on avançar».

Propostes

Les propostes formulades en la conferència són:

Llengua

1 - Gran acord institucional, cívic i popular per la Llengua.
2 - Pla conjunt de dinamització lingüística que faci possible que, de manera immediata, es posin a fer feina 100 dinamitzadors lingüístics repartits per tots els pobles i barriades de totes les Illes Balears
3 - Pla urgent de formació i habilitació en llengua catalana que inclogui cursos suficients per tota la demanada que existeix.
4 - Servei d'assessorament i guia de bones pràctiques en recuperació lingüística i gestió del multilingüisme que estigui a disposició d'ajuntaments, empreses i entitats.
5 - Clàusules lingüístiques a tots els contractes i ajuts de l'Administració pública i de manera immediata en el pla de recuperació amb els fons europeus.

Cultura

1 - Dotació pressupostària suficient per garantir el desenvolupament de la indústria cultural de les Illes Balears, la remuneració digna i la llibertat creativa de tots els creadors culturals.
2 - Llei de drets culturals, aprovada dins la present Legislatura que ajudi a defensar els interessos del sector cultural en el seu conjunt i que garanteixi l'accés a la cultura de tota la ciutadania.
3 - Hub de la indústria audiovisual, amb connexió amb Barcelona, que reorienti part del sector serveis cap a aquesta aposta per una industria neta, emergent.
4 - Val Cultura IB de 30 euros cada trimestre per a cada ciutadà.
5 - Edició anual d'uns premis dedicats a totes les disciplines culturals i artístiques.

Cohesió social

1 - Creació i revisió anual de l'Índex Balear d'Excel·lència, Felicitat i Benestar (IBEFB) amb indicadors per mesurar l'excel·lència i el benestar econòmic, ambiental, físic, mental, laboral, social, cultural i polític
2 - Posada en marxa de la Renda bàsica, universal i incondicional
3 - Escola per a pares i mares
4 - Ensenyament gratuït i de qualitat de 0 a 18 anys.
5 - Institut de promoció i coordinació d'espais, equipaments, circuïts i intercanvis culturals.
Finalment, Martí considera imprescindible que s'impulsi un nou contracte social, que posi la vida i la cultura al centre; una Obra Cultural Balear reforçada i una immensa i intensa mobilització ciutadana.

+ VIST